Van Dijk-Silos ontheven van haar functie als minister van Justitie en Politie

2894

Het Hof van Justitie stuurde een brief naar de president van Suriname, waarin aangegeven werd dat de rechters hun vertrouwen in de minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie hebben opgezegd. Het hoogste rechtscollege van Suriname gaf in de brief ook aan van “onmogelijkheid tot communicatie en samenwerking met de minister”. Naar aanleiding van deze brief bevestigde de minister dat zij door de president gevraagd werd te bedanken.

Jennifer van Dijk-Silos die bekend staat als een vrouw die geen blad voor de mond neemt, gaf eerder te kennen dat ze niet zomaar gaat bedanken. De president moet haar zelf ontslaan als hij vindt dat ze verkeerd geweest was, aldus Silos. Ze gaf verder aan ze de brief van de rechterlijke macht pas onder ogen kreeg tijdens een gesprek met de president. Naar haar zeggen klopte er veel niet en dat ze daardoor de brief helemaal had ontkracht. Ze was niet onder de indruk, want ze gaf aan dat in de politiek alles te verwachten is.

De president van Suriname, Desi Bouterse, heeft inmiddels de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dik-Silos, een ontslagbrief verstuurd. Minister Ferdinand Welzijn van Handel en Industrie, wordt waarschijnlijk haar tijdelijke opvolger. Het is nog niet duidelijk of het ontslag komt door de verschillende uitlatingen die Jennifer eerder deed naar de rechterlijke macht toe en of het kwam door de maatregel die ze voorheen had genomen om de persoonlijke bewaking van rechters en van het Openbaar Ministerie in te perken; met als gevolg een staking van de OM.