HI&T start onderzoek naar vleesimporten uit Brazilië

2005

Het ministerie van Handel Industrie & Toerisme is gestart met een onderzoek naar geïmporteerd vlees en vleesproducten uit Brazilië. Dit onderzoek vindt plaats in samenwerking met de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Op 22 maart 2017 is er een gesprek geweest met een vertegenwoordiger van de Ambassadeur van Brazilië: chargé d’affaires João Silva de Olivieira, waarbij er informatie is uitgewisseld over de import van vlees en vleesproducten uit Brazilië.

De importeurs die vlees en vleesproducten importeren uit Brazilië zijn ook betrokken bij het onderzoek en zijn op 21 maart 2017 geïnformeerd door de minister van HI&T. De geïmporteerde vlees en vleesproducten uit Brazilië, die momenteel in de winkels liggen voor verkoop en de voorraden opgeslagen bij de importeurs, worden onderzocht. De ladingen die onderweg zijn naar Suriname, worden ook aan testen onderworpen. Er wordt verder uitgekeken naar documentatie uit Brazilië die moet aantonen, dat het vlees veilig is voor consumptie. In de afgelopen dagen is het nieuws over een vleesschandaal in Brazilië bekend geworden. Een groot corruptieschandaal rondom bedorven vlees en kip dat jarenlang opnieuw verpakt, gecertificeerd en verkocht werd, heeft in – en buiten Brazilië grote paniek veroorzaakt. Brazilië is de grootste exporteur van roodvlees en pluimvee.

HI&T dat belast is met de bescherming van de consumenten, vraagt om geen vlees en vleesproducten uit Brazilië te kopen en/of te consumeren.

Het ministerie van HI&T waarschuwt de consumenten om alle voorzichtigheid in acht te nemen en de ontwikkelingen op de voet te volgen.