LVV ondertekent MoM Reverse Linkage kunstmatige insiminatie

1127

18157305_1807755622886407_1823542354469526962_nHet ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft op donderdag 27 april 2017 de Minutes of Meeting (MoM) ondertekend met de Islamitic Development Bank (IsDB) en Singosasri National Artificial Insemination Center (SNAIC). Dit maakt deel uit van de voorbereiding op de uitvoering van het project met betrekking tot kunstmatige insiminatie voor verbetering van de kwaliteit en bestand van de veestapel in Suriname.

Momenteel is er een diagnose missie in Suriname, welke bestaat uit vertegenwoordigers van SNAIC en de IsDB. De delegatie heeft met diverse stakeholders van de subsector rundvee gesprekken gevoerd en oriëntatiebezoeken afgelegd. Het onderdirectoraat Veeteelt heeft ook presentaties gehouden over de huidige situatie van de veesector. In de MoM zijn de vastgestelde diagnose verwerkt van de veesector in Suriname, welke vervolgens door de IsDB en SNAIC zal worden uitgewerkt waarbij een haalbaarheidstudie gedaan zal worden.

SNAIC is sinds 1986 begonnen met kunstmatige insiminatie van vee (runderen, schapen en geiten) en vis, en is gevestigd in Indonesië. Behalve in Indonesië opereert SNAIC ook overzee in landen zoals Sri Lanka, Afghanistan, Kenya, Zimbabwe. SNAIC is als technische deskundige aangetrokken in dit Reverse Linkage project van de IsDB. De IsDB zal als facilitator zijn.

Het project ‘Reverse Linkage Project between Suriname and Malaysia in Rice Production’ is momenteel in uitvoering. In maart 2016 is met de Malaysian Agricultural Research and Development Institute (Mardi Holding) de bovengenoemde samenwerking aangegaan voor een periode van 3 jaar, welke door de Islamic Development Bank (IsDB) wordt gefaciliteerd middels een lening van 5.896 Miljoen USD aan Suriname. Het ministerie van Financiën is de counterpart, verantwoordelijk voor het financiële deel, terwijl het ministerie van LVV de uitvoerende organisatie is met betrokkenheid van belanghebbenden in de sector.

Volgens het rapport van de IsDB zal dit project feasible zijn. De IDB Group heeft de Reverse Linkages (RLs) ontwikkeld, speciaal voor hun lidlanden, opgenomen in hun Member Country Partnership Strategy (MCPS, met als doel om de samenwerkingsverbanden op hoger niveau te brengen. RLs dient als richtlijn voor operaties en programma’s voor een periode tussen de 3 5 jaar in de lidlanden van de IDB Group. –