Suriname wederom Inter-Guyanees Bridgekampioen

1679

c70e4caad551333f287714c86019be7b_XLDe Surinaamse Bridge Bond organiseerde in het afgelopen weekeinde de 44-ste onafgebroken editie van de Inter-Guyanese Bridge Kampioenschappen (IGBK 2017). Deze werd gehouden te Paramaribo in de speelzaal van de Fusion Restaurant in The Golden Truly.

Dit toernooi duurde van vrijdag 28 tot en met zondag 30 april 2017. Aan dit internationaal bridgetoernooi deden 32 bridgers van Frans-Guyana (6) en Suriname (26) mee. Vanaf de editie van 2011 doen de Guyanezen niet meer mee, omdat bridge daar niet meer ‘leeft’. De IGBK 2017 werd voorafgegaan door een hartige Welcome dinner voor de gasten op de donderdagavond ten huize Kalka.

Het toernooi werd officieel geopend op vrijdagmiddag 28 april j.l. met een welkomst-speech van de voorzitter van de Bond, Jane Harkisoen, een speech van de voorzitter van FGB, Jean-Philippe Humbert en de openingstoespraak van de minister van Sport en Jeugdzaken, mevrouw Joan Dogojo. Er werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het verscheiden van de ex-voorzitter van de FGB, de heer Jean-Claude Lemoine, die zijn sporen heeft verdiend bij de organisatie en het faciliteren van diverse IGB’s. Dit toernooi stond dan ook in het teken van “remembering Jean-Claude”. Hierna werd een aanvang gemaakt met de Open Paren sessies.

De wedstrijden stonden o.l.v. de tournament directors: Ewald Muskiet en George Blufpand. De twee open paren sessies werden afgewerkt op de vrijdag; de viertallen open teams sessies op de zater- en zondag en het Viertallenlandentoernooi op zondag, in totaal 4 ronden Round-Robin, daar er 5 viertallen-teams hieraan meededen (3 Surinaamse teams, 1 Frans-Guyanese team en 1 mix SUR/ FRG team). De Inter-Guyanese Open Parenkampioenschappen had een deelnemersaantal van 14 paren (12 Surinaamse en 2 Frans-Guyanese). Hier werd er aan de 7 wedstrijdtafels o.l.v. Ewald Muskiet en George Blufpand gespeeld, geassisteerd door Remie Wiratma. Na de eerste sessie van 7 ronden met steeds 2 boards, werd de tweede sessie over 6 ronden gespeeld van steeds 2 boards, waarbij in totaal 26 spellen werd gespeeld en een ieder uiteindelijk tegen elkaar uit kwam.

Het gelukte Stephen Harripersad en Jane Harkisoen, die het vorig jaar nog semikampioen werden, om nu het kampioenschap te behalen met een score van een totaal gemiddelde van 63,3 %. De tweede plaats was voor het troefcallers’ koppel Manolito Vasilda / Roel Stanton met een gemiddelde van 62,2 %. De derde plaats met een gemiddelde van 58,6% was voor Jagdies Harpal / Waded Sonneveld-Elias. Het ‘vader en zoon’ bridgepaar: Ratan & Shiva Kalka wist beslag te leggen op de vierde plaats met een gemiddelde van 55,2 %. De top vijf werd afgesloten door nog een Surinaams bridgekoppel: Ramon Razab-Sekh / Bianca Jubitana met een gemiddelde van 54,4 %.

Op de eerste speeldag voor teams kwamen tegen elkaar uit Frans-Guyana 1 – Suriname 3 (53 – 32 IMP), Mix Team FRG/SUR – Suriname 1 (43 – 37), Frans-Guyana 1 – Suriname 2 (34 – 46), Suriname 1 – Suriname 3 (33 – 12). De laatste dag gold de ontmoeting tussen Suriname 1 en Frans Guyana 1 voor de landencategorie, welke bij de rust na 8 spellen nog in het voordeel stond van Frans-Guyana met 21 – 8 IMP. Na een tactische wissel en hernieuwde moed wist Suriname 1 de tweede sessie riant te winnen met 28 – 3 IMP, hetgeen impliceerde dat de wisselbeker thuis mocht worden gehouden met een totaal eindstand van 36 – 24 IMP / 13,28 – 6,72 VP.

De resterende wedstrijden verliepen als volgt: Suriname 2 – Mix Team FRG/SUR (40 – 31 IMP), Suriname 2 – Suriname 3 (82 – 11) en Frans-Guyana 1 – Mix Team FRG/SUR (106 – 3). Bij de Open Teams stond eerst het MIX Team vanaf het begin aan kop en later werd deze plaats overgenomen door Suriname 1 (SUR-1). Door alle 4 wedstrijden te winnen wist Team Sonneveld (SUR-2) met 57,56 Victory Points (VP) Open Teams kampioen te worden. Team Humbert (FRG-1) eindigde op de tweede plaats met 48,63 VP en Team Harripersad (SUR-1) werd derde met 44,16 VP.

Het speelsysteem voor de landentitel was niet evenals de voorgaande 6 jaren toen steeds twee teams van elk land meededen voor de Inter-Guyanese titel; dit vanwege het maar 1 team meekomen van de Frans-Guyanezen dit jaar mede te wijten aan de verschuiving van deze Spelen i.v.m. de protesten/blokkades die er de vorige maand in Frans-Guyana waren. De delegatie van Frans-Guyana bestond uit 8 personen: 6 spelers en 2 supporters. Team Suriname 1, welke ook nationaal viertallenkampioen is, bestond uit: Stephen Harripersad/Jane Harkisoen/Dew Gajadin/Ratan Kalka/Ramon Razab-Sekh; Team Suriname 2 bestond uit: Piem Reiziger/Piet Sonneveld/ Jagdies Harpal/Waded Sonneveld-Elias en Team Suriname 3 bestond uit: Marion Hoeseni-Idu/Marciano Sastro/Shiva Kalka/Anand Poeran.

De Victory dinner ten huize van Rehana Yusuf op de zondagavond was goed bezocht en vond hier ook de officiële uitslag en prijsuitreiking plaats gekoppeld aan een uitgebreid gala Indonesisch buffet. De top zes van de Open Paren (allen Surinaamse paren) kreeg trofeeën en of prijzen gesponsord door Surisports e.a.; ook de landenkampioen (Team Harripersad), Open Teams kampioen (Team Sonneveld) en de tweede plaats Open Teams (Team Humbert) kreeg de wisselbeker, trofeeën en of prijzen. De gasten zijn gister allemaal vertrokken terug naar huis en de bridgers kijken nu al uit naar de volgende editie hiervan, georganiseerd in Cayenne te Frans-Guyana.

De SBB blikt tevreden terug op een moeizaam georganiseerd -, maar goed verlopen internationaal toernooi en dankt alle spelers, de wedstrijdleiding, de sponsors en medewerkers voor hun participatie en of verleende medewerking. Vanaf de komende week zal er weer normaal gespeeld worden op de maandagavond te DSB.