18486074_1772110679596203_4297749168635597102_nHet ministerie van Binnenlandse Zaken is in haar 65ste jubileumjaar. Om dit heugelijk feit te herdenken, heeft minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken de commissie Herdenking 65 jaar ministerie van Binnenlandse Zaken ingesteld, die als taakstelling heeft om activiteiten en herdenkingsmomenten in het leven te roepen in verband met het jubileumjaar.

Zo heeft de commissie onlangs geparticipeerd aan de 53ste Avond Vierdaagse, onder de paraplu van het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA). Het doel was om de boodschap van uitbanning van gendergebaseerd geweld te ondersteunen en het 65-jarig bestaan van het ministerie bekendheid te geven. Volgens Marlon Powel, voorzitter van de commissie, is gekozen voor herdenkingsmomenten in plaats van een groot feest, rekening houdende met de beschikbare middelen. Daarnaast wordt gewerkt aan een herdenkingsboek en twee documentaires. Het Nationaal Archief Suriname (NAS) is als werkarm van het ministerie belast met de samenstelling van het boek. Het boek en de documentaires worden nog vóór de 66ste jaardag van het ministerie op 7 augustus 2017 uitgegeven en uitgezonden. Ook zullen personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt binnen het ministerie een speciale erkenning krijgen, vertelt Powel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is per Landsbesluit van 3 augustus 1951 ingesteld. Dit Landsbesluit betreft Indeling van Departementen van Algemeen Bestuur, waarvan het ministerie van Binnenlandse Zaken één van de 10 Departementen was. Tientallen ministers en directeuren hebben de scepter gezwaaid over het ministerie van Binnenlandse Zaken. Mr. F.L. Leeflang heeft vijf keren achter elkaar als minister dit departement geleid. Mevrouw Alexander-Vanenburg en mw. Mr. Urmila Joella-Sewnundun hebben als vrouwelijke ministers hun krachten gegeven aan het ministerie. De geschiedenis telt verder twee onderministers en negen Minister-Presidenten met Biza in hun portefeuille. De naam van het ministerie is één keer gewijzigd in het Ministerie van Districtsbestuur en Decentralisatie en één minister van Binnenlandse Zaken heeft het ambt van Minister-President en President van ons land bekleed, namelijk drs. Jules Wijdenbosch.

Het huidig Ministerie van Binnenlandse Zaken bestaat uit het directoraat Binnenlandse Zaken o.l.v. mw. mr. Putridevi Amatsoemarto en het directoraat Algemene Zaken, waar mw. Renuka Raghoe belast is met de waarneming. De huidige minister, Mike Noersalim MBA, heeft een transformatieproces ingezet, welke uiteindelijk moet leiden tot een algehele verbetering van de dienstverlening naar de samenleving toe.