Afgelopen weekend vond de onthulling van het derde monument van Baba en Mai door de districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh en de voorzitter van de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI), Shabier Ishaak, plaats op het Brasaplein in het district Nickerie. Het eerste monument staat in Paramaribo en het tweede staat in Calcutta, India. De organisatie vond dit heugelijk feit geslaagd. De opkomst van de gemeenschap tijdens de ceremonie was goed te noemen.

Het monument heeft de organisatie SRD 30.000,- gekost die door de plaatselijke gemeenschap werd gedoneerd. De 27-jarige jonge kustenaar, Adjai Permaul kreeg de eer van de SHI om de beelden te maken. De projectdrager, Ramesh Malahe, gaf aan dat de grote bedrijven die de organisatie eerder benaderd had van zich lieten afweten om een bijdrage aan dit project te leveren.

De districtscommissaris Joeloemsingh gaf aan dat dit monument een boodschap met zich meebrengt, namelijk: “Werk en doe je plicht”. Het beeld is een monument van alle Surinamers. De voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS), Aniel Manurath, was ook bij deze plechtigheid aanwezig en gaf tijdens zijn speech aan dat wij Baba en Mai moeten gedenken, omdat zij uiteindelijk de keuze hebben gemaakt om hier in Suriname te blijven wonen. Tenslotte wees Shabier Ishaak, voorzitter van de SHI op het belang van dit monument in het rijstdistrict vanaf de aankomst van het eerste zeilschip, de Lala Rookh uit India met de 399 immigranten aan boord tot en met de tijd dat een deel na enige tijd besloot te vertrekken en een ander deel besloot om toch hun landbouw voort te zetten in de districten Wanica, Saramacca en Nickerie.