Suriname Chess Academy viert 1-jarig bestaan

1218

d50d61686bfeb192f4e8ea5867257291_XLSchaken is meer dan een bord spel. Het leert je objectief denken, plannen maken, vooruitkijken en vooral jezelf verantwoordelijk te stellen voor het eindresultaat. Dit zijn enkele aspecten van het schaakspel die je terugvindt in het leven.

In het dagelijkse leven dien je ook objectief te zijn en vooruit te kijken maar vooral jezelf verantwoordelijk te stellen voor jouw handelingen. Zo zie je dat schaken niet alleen een bordspel is maar een spel die jouw leven kan beïnvloeden en jou als persoon kan vormen.

Ik, Suradj Hanoeman ben de oprichter van Chess Academy. Ik schaak al ongeveer 21 jaren en heb Suriname op verschillende nationale & internationale toernooien vertegenwoordigd. Ik ben tevens jeugd– (2007) en landskampioen (2009) geweest van Suriname. Met Chess Academy wil ik het schaakspel leren aan jong en oud in de samenleving. Met dit doel helpen wij (Chess Academy) de deelnemers ook hun leven vorm te geven en positief te beïnvloeden. Naast de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot topschaker, bouwt de persoon discipline op om zich verder te ontwikkelen en haar weg te vinden in de samenleving.

De Start

Op 24 juni 2016 zijn wij met onze eerste les gestart op de Wim Bos Verschuur School. Wij zijn met een groep van 15 studenten gestart. Een aantal van de studenten hadden al, bij een schaakvereniging, lessen van mij gevolgd en wilden heel graag weer lessen bij mij volgen. De lessen werden gestart met 20 set stukken, 1 demonstartie-bord en 1 instructeur. De lessen voor de eerste groep werden afgesloten met een Simultaan Toernooi.

De Groei

Als je met een ‘organisatie’ begint wil je ook dat het moet groeien. De eerste 6 maanden was het nadenken (strategy) en plannen hoe Chess Academy groter te maken zodat vooral de jeugd gebruik kan maken van de voordelen van schaken. Chess Academy had meer instructeurs nodig om te groeien. Omdat ik al een geruime tijd schaak, heb ik ook schaakvrienden die al een poosje schaaklessen verzorgen. Ik heb mijn ‘visie’ met enkelen van hen gedeeld en gevraagd of zij Chess Academy willen joinen als instructeur en al snel was het antwoord ja.

Middenpad Kwatta
Wij hebben toen een gezamenlijk plan uitgezet voor de uitbreiding. Wim Bos Verschuur is een locatie op Kwatta en ons doel is om ‘landelijk’ bereikbaar te zijn. Uit onze analyse bleek dat op Middenpad Kwatta er ‘nooit’ schaaklessen zijn verzorgd en dat was meteen een trigger voor ons om daar uit te breiden. Gerrit Amatdarso, een goede vriend van mij en instructeur van Chess Academy was bereid om de lessen daar te verzorgen. Wij hebben snel de formaliteiten kunnen regelen door de openheid van de directrice van O.S Middenpad Kwatta. Wij mochten gebruik maken van een lokaal en de lessen zijn op 18 Februari 2017 gestart op O.S Middenpad Kwatta.

Geyersvlijt
Na de opening van de tweede locatie vroeg een goede vriend mij ‘Suradj, waarom niet op Noord’? Ik vroeg hem direct ‘Heb je een locatie voor mij’? En zo zijn wij terecht gekomen op IMEAO 1 – Geyersvlijt. Avikaar Malgie, een ervaren instructeur had tegen die tijd Chess Academy ook al ge-joined. Hij woont niet ver van de school dus dat was ook opgelost. Op 18 maart 2017 organiseerden wij een ‘Open Dag’ op Geyersvlijt die heel druk bezocht was en op 26 Maart 2017 zijn wij met een volle groep gestart op IMEAO 1.

5 tot en met 8 jaar

In de tussentijd kregen wij heel veel aanvragen binnen om schaaklessen voor kinderen van 5 t/m 8 te organiseren. Wij hebben toen geluisterd hiernaar en hebben een 4e instructeur erbij gehaald, Rohma Banwari. De bedoeling was om met 1 groep te starten met de leeftijd van 5 – 8, alleen was de aanvraag zo groot dat wij er twee groepen van hebben moeten maken. De eerste lessen zijn op 22 april 2017 gestart voor deze groep op de Wim Bos Verschuur school.

Geyersvlijt

Na de groep van 5 t/m 8 jaar op de Wim Bos Verschuur school, was het tijd om te starten met een tweede groep op Geyersvlijt, omdat de aanvragen steeds binnenkwamen. Voor de uitbreiding op Geyersvlijt hadden wij nog een instructeur nodig omdat de lessen simultaan moesten starten met de lopende groep. Voor de tweede groep kwam Atishya Malgie ook in de instructeurs-groep. Zij is ook een gecertificeerde schaaktrainer. De lessen voor groep twee startten op 11 Juni 2017.

Activiteiten Intern

De afgelopen periode hebben wij op verschillende momenten simultaan wedstrijden georganiseerd voor de studenten. Zij moesten het opnemen tegen een schaakmeester en de top 3 studenten kregen een prijsje hiervoor. Met een simultaan toernooi konden de studenten het geleerde toepassen en proberen om van een ‘meester’ te winnen.

Naast het organiseren van een toernooi was het voor ons ook heel belangrijk dat het altijd leuk blijft voor de studenten. “Happiness is the key of growth”. Om het leuk te houden introduceerden wij op alle locaties ‘Human Chess’. Hiervoor hebben wij een ‘Giant Chess Board’ binnen gehaald. De studenten stelden de stukken voor en moesten op het bord tegen elkaar schaken. Niet alleen was het ‘fun’ maar ook de loop van de stukken leerden zij hiermee heel snel, omdat zij zelf een schaakstuk voorstelden. Dus zij hebben de ‘loop van de stuk’ zelf uitgevoerd en maakten het tot hun eigen.

Extern

Chess Academy organiseerde met 3 schaakverenigingen de eerste Deca-Challenge. Doel van het toernooi was om beginners meer ruimte te geven om tegen elkaar te spelen om ‘toernooi ritme’ op te bouwen. Chess Academy deed mee met 10 spelers in de ‘stap 1’ groep en José Kemp van Chess Academy werd kampioen in deze groep.

Toekomst Plannen
Chess Academy heeft zeker een aantal dingen in de pijplijn voor de toekomst. Wij gaan uitbreiden1 richting Pad van Wanica, Houttuin, Commewijne en Leiding. Verder zijn wij bezig om onze instructeurs team uit te breiden2 van 5 naar 10. Ook gaan wij ‘technologie’ combineren met schaken. Binnenkort is er een online platform3 beschikbaar van Chess Academy voor alle ouders die hun kinderen thuis kunnen/willen begeleiden. Verder gaan wij met behulp van professionele trainers4 onze studenten ook op het sociaal-vlak trainen en helpen ontwikkeling. Schaken in combinatie met deze trainingen gaan ervoor zorgen dat een kind niet alleen ‘Onafhankelijk’ maar ook ‘objectief’ gaat leren denken op jonge leeftijd.

Wij bedanken een ieder die ons tot nu heeft geholpen om tot zo ver te komen en vooral de ouders voor hun vertrouwen in ons voor de educatie van hun kind. Wil jij leren schaken? Meld je nu aan bij ons.

 

Bron: SME Sport