De pencak silat verdedigingsschool Perguruan Pencak Silat Pamor Badai Suriname organiseerde afgelopen zondag de nationale jeugdkampioenschappen. Het doel hiervan is om jongeren te stimuleren om heel vroeg aan pencak silat te doen.

Verder ook sportieve meetmomenten te creëren en deze tak van sport in Suriname te promoten. Minister Joan Dogojo van Sport- en Jeugdzaken, die het geheel voor geopend verklaarde, gaf in haar toespraak aan dat de Regering Bouterse sport als een wezenlijk onderdeel van de maatschappij ziet. In het Ontwikkelingsplan is sport en bewegen opgenomen als onderdeel van een integrale strategie voor de ontwikkeling van de sociale sector voor de menselijke interactie en voorwaarde van een gezond volk.

Het uiteindelijke doel is het scheppen van een sportcultuur waarbij een zo groot mogelijk deel van de bevolking participeert in enige vorm van bewegen. De bewindsvrouw gaf verder aan dat er prioriteit gegeven moet worden aan het scheppen van condities en randvoorwaarden voor Surinamers om op het hoogste niveau op sportgebied mee te kunnen doen in de wereld. Daarom mag er gerekend worden op de ondersteuning van het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken wanneer het gaat om het ontwikkelen en begeleiden van talent. Dat Suriname veel sporttalenten heeft, behoeft volgens de minister geen betoog. De uitdaging is om die talenten te ontwikkelen en te begeleiden.

Volgens de voorzitter van de Surinaamse Pencak Silat Associatie (SPSA), Florance Wangsabesari, is men vanuit de associatie ook bezig om meer mogelijkheden te creëren voor de pencak silat sport in Suriname om die tot een hoger niveau te tillen.

Bron: SME Sport