Recordhouder Donovan Dongo wil intrede doen in Europa en VS

1272

Met een overall record op zijn naam van 325 kg op het onderdeel Deadlift, Squat (300 kg) en Bench-press (190 kg) wil de Surinaamse Super Heavyweight powerlifter, Donovan ‘Izri Don’ Dongo, zeker zijn intrede doen in Europa en in de Verenigde Staten van Amerika.

Deze CrossFit Long Claw atleet werd tijdens de jongste Powerlifting kampioenschappen dat gehouden werd onder auspiciën van de Surinaamse Bodybuilding en Weightlifting Bond (SBWB) nog kampioen in de zwaarste gewichtsklasse 125+ kg. Izri Don tilde maar liefst 815 kg in totaal bij de onderdelen Squat, Bench-press en Deadlift. Ook het jaar daarvoor werd Dongo best lifter kampioen in zijn klasse met een totaal gewicht van 725 kg (Deadlift 280 kg, Squat 225 kg en Bech-press 190 kg).

‘Kampioen worden en records verbreken voelen altijd heerlijk aan vooral na zo’n lange en zware trainingsperiode achter de rug te hebben gehad is de eerste plaats behalen in je eigen klasse prettig. Het is absoluut niet makkelijk om vier jaren achtereenvolgend op de eerste plaats te eindigen, maar je blijft als atleet disciplinair en professioneel ervoor gaan’, aldus Dongo.

‘Deadlift is mijn sterkste onderdeel en ik had het hoger willen brengen tijdens de laatstgehouden powerlifting kampioenschappen, maar dit evenement heeft erg lang geduurd waardoor ik bij de Deadlift ronde te vermoeid was. Ik wil Suriname graag in de Verenigde Staten van Amerika en Europa vertegenwoordigen door mee te doen aan de IPF International Powerlifting Federation wedstrijden. Er zijn genoeg toernooien waaraan je als atleet kan meedoen. Het is slechts een kwestie van inschrijven en ernaar toe trainen’, zegt Dongo verder.

Eric Edoo Donovan Dongo Shasvien NirmalVolgens Dongo verbruiken powerlifters en of kracht atleten heel veel energie bij de trainingssessies en is gezond of doelgericht eten onder andere belangrijk om te kunnen herstellen. ‘Voor nu heb ik wat kleine sponsoren die mij de ondersteuning hebben gegeven voor de afgelopen wedstrijden, maar als ik naar Europa of naar de Verenigde Staten van Amerika moet dan zal ik zeker grote sponsoren daarvoor moeten aantrekken. Momenteel zijn die er nog niet. Vooralsnog probeer ik het met de steun van mijn land waar te maken’, aldus Dongo.

De afgelopen jaren heeft Dongo tot driemaal toe meegedaan aan internationale wedstrijden in Frans Guyana. De eerste keer behaalde de Surinaamse atleet de derde plaats en liep in zijn tweede toernooi een blessure op. De laatste keer in het jaar 2016 wist Dongo tijdens de Iron King powerlifting kampioenschappen in Saint Laurent, Frans Guyana wel het semikampioenschap te behalen in de 100+ kg categorie.

In de Super Heavyweight klasse boven 125 kg SBWB Powerlifting kampioenschappen 2017 eindigde ‘Izri Don’ boven Eric Edoo (125 kg Cobra’s Gym) en Shasvien ‘Meester’ Nirmal (137 kg Hanno’s Gym). Tijdens de ‘The Strongest Man’ competition in juni van dit jaar lukte het ‘Izri Don’ nog om een 4530 kg wegende Antonov 28 vliegtuig maar liefst 24.96 meters vooruit te trekken.

Bron: SME Sport