DC Armand Jurel houdt infosessie met ondernemers en stakeholders

642

De districtscommissaris van het Bestuursressort Boven – Suriname Armand Jurel heeft op vrijdag 04 augustus 2017 een infosessie gehouden voor de ondernemers, met name de lodgehouders, de boothouders en de toekomstige marktventers van het Boven – Suriname gebied.

Doel van deze bijeenkomst was om afspraken te maken met overheidsdiensten over de hygiëne en veiligheid. De lokale overheid, de ondernemers en de bezoekers hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. De bezoekers moeten op een veilige manier over de weg en het water hun bestemming kunnen bereiken en in een schoon milieu op verantwoorde wijze verpozen.

De lodgehouders zijn verantwoordelijk voor het vuil dat geproduceerd wordt op de oorden. Zij moeten een bijdrage doen in het districtsfonds om het verder af te voeren naar de vuilstortplaats. Het commissariaat is niet langer instaat om vuil dat vanuit de oorden getransporteerd wordt naar Atjoni kosteloos af te voeren.
In de grote vakantie zijn de vakantie oorden in het Boven-Suriname gebied een trekpleister voor vakantiegangers. Er zijn afspraken gemaakt met betrekking tot de veiligheid en de hygiëne op de oorden. Vanuit het commissariaat is een traject uitgezet om de oorden die nog niet voldoen aan de voorwaarden te begeleiden. De afdelingen MGD en BBR zijn hiervoor verantwoordelijk. Dit geldt ook voor de boten en eet en drankinrichtingen.

De dc heeft aangekondigd dat de markt te Atjoni binnenkort haar deuren zal openen. Aan de geregistreerde vis- en groenten verkopers is het beroep gedaan om hun aanvragen ter bekoming van een marktvergunning indienen.
De burgervader hield de mensen voor dat, samenwerking heel belangrijk is voor het gebied, en dat zij niet moeten schromen om mistanden door te geven aan de daarvoor dienstdoende instanties. De aandacht van de dc is gevraagd voor de toenemende criminaliteit. Dc Jurel heeft hierop aangegeven dat er dorpswachten kunnen worden opgericht, om de sociale controle in de dorpen op te voeren.

De instantie die een bijdrage hebben geleverd aan deze infosessie zijn: de B.O.G, het Korps Brandweer Suriname, de MAS en het Korps Politie Suriname. De deelnemers waren tevreden en konden waar nodig vragen stellen. Met deze info sessie heeft het commissariaat een aanzet gegeven om de verschillende aktiviteiten die zich in dit deel van Sipaliwini voltrekken te ordenen.