Grondbeschikkingen PTC en Celos uitgegeven en overhandigd

709

21150432_1607518215965731_5414013255694157093_nHet ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kreeg op donderdag 24 augustus 2017 de beschikking over gronden voor het Polytechnic College en het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname in handen. Minister Robert Peneux ontving de documenten van zijn collega-minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. “Dit noem ik een mijlpaal. Ik ben blij dat we dit hebben kunnen verwezenlijken in mijn periode als minister. Het PTC trekt al jaren aan de bel voor het krijgen van een eigen terrein en de opzet van een gebouw,” zei de bewindsman bij de overhandiging.

Minister Peneux vervolgde door te stellen dat de opzet van het gebouw nu prioriteit behoeft. Hiervoor wil hij graag de ondersteuning van de minister van Financien, Gilmore Hoefdraad, wie de banken bereidwillig moet maken voor de financiering. “Ik zie graag dat het gebouw binnen een jaar wordt opgezet. Het is van eminent belang dat we werken aan de uitbreiding van ons technisch kader. Suriname beschikt slechts over 3,3% hoger kader, waarvan slechts een klein deel technisch is. Het PTC doet tot nu toe zeer goed werk om dit tekort in te lopen.”
Minister Hoefdraad zegt alle ondersteuning toe aan de opzet van het gebouw. “Zonder educatie kunnen we geen stap vooruit, dus mijn collegaminister krijgt alle ondersteuning. Bovendien heb ik ook gezien wat voor kwaliteit het instituut afleverd,” aldus Hoefdraad.

De directeur van het PTC, Robby Holband, noemt dat het bestuur van het college de stuwende kracht achter de uitgifte van de grond. Bestuursvoorzitter, Ashok Rambali, zegt te hebben gezwoegd omwille van de studenten. Het beroepsonderwijs krijgt volgens hem verder een boost, omdat de TVET (Technical and Vocational Education and Training) met de opzet van het gebouw een centrum zal hebben vanwaar uit gewerkt kan worden. “We krijgen nu al aanvragen vanuit de Caricom voor de door PTC geboden studies die in de regio nog niet beschikbaar zijn. Als het gebouw er is, kunnen zij geaccommodeerd worden,” aldus Rambali.

Beheersplan

Minister Peneux zegt dat de gronduitgifte voor het PTC slechts het begin is. Hij ziet graag dat alle grond waar scholen op gevestidg zijn onder het beheer van het ministerie komen. “Er zijn kapers op de kust en bovendien kunnen we werken aan de deplorabele staat van enkele scholen.” Er komt volgens de bewindsman dus een nieuw beheersplan voor scholen.