17e editie Indofair 5 dagen lang van start te Sana Budaya

1251

23227076_10155378939322772_896290329_nWoensdagavond is de 17e editie van de jaarlijkse Indofair geopend. 47 ondernemingen nemen deel aan deze beurs, waarvan twee Indonesische. Zij zullen er 5 dagen lang staan op het Sana Budaya complex. De beurs legt de focust af op de promotie van de culturele en handelsbetrekkingen tussen Suriname en Indonesië.

23226970_10155378939342772_500345654_nElke avond, naast de beursstand is er extra entertainment zoals Djaran Kepang, culturele shows van VHJI en KBRI, pancake silat demonstraties, Indonesische filmvertoning en muziekbandjes. Vrijdag is de Jogja Night, alwaar de culturele groep uit Speciale Regio in Yogyakarta zal optreden. Gevolgd door de cabaret show van eigen bodem ‘Sambal Trasie’. In een speciale Photo Booth kunnen personen zich kleden in Javaanse kleding en een foto laten maken van zichzelf.

23231806_10155378939402772_1276518509_nDe beurs is ook dit jaar georganiseerd door de Indonesische ambassade in Paramaribo en de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie. Hiermee viert de ambassade de 72e Onafhankelijkheidsdag van Indonesïe en wilt tegelijk de handel en economische samenwerking met Suriname bevorderen.

U kunt de beurs bezoeken tot en met 5 december, steeds van 18.00 tot 22.00. De toegang is gratis.

Vicegouverneur Paku Alam 10e uit de Speciale Regio in Yogyakarta zei: “Door cultuur bouw je bruggen en creëer je begrip tussen twee landen.” Hij gaf aan dat culturele uitwisselingen een belangrijke rol zullen spelen om de harmonie en vrede tussen de wereldburgers te waarborgen. Het niet onderkennen van deze kansen, zal de toekomst van onze mensheid kosten.

Samen met 26 andere personen is de vicegouverneur Paku Alam 10e (RM Wijoseno Hario Bim) uit Indonesië afgereisd voor de Indofair. Directeur-generaal Gati Wibawaningsih van het Indonesische Industrie ministerie, ondernemers van HIMKI Furniture and Craft Industry Association uit Solo City, Alleira Batik en een culturele groep maken ook deel uit de delegatie.

De Letter of Intent wordt getekend.

De culturele samenwerking tussen Jakarta en Paramaribo voor Indonesïe staat hoog op de agenda. Surinamers van Javaanse afkomst kunnen via kunst- en cultuurkennisoverdracht een kunstvorm met economische waarde aanleren en daarmee geld verdienen. Paku Alam 10e kondigde ook dat de Letter of Intent tijdens de beurs wordt getekend tussen Jakarta en Paramaribo. Deze intentieverklaring gaat over de samenwerking met de focus op het behoud en bevorderen van de Javaanse cultuur in Suriname.

“Cultuur is meer dan alleen optredens als zand en dans. Cultuur bevat waarden waarin wij geloven.”, aldus de vicegouverneur die in ging op het belang van een eigen culturele indentiteit en behoudt hiervan. De toepassing van de Javaanse waarden in het dagelijkse leven zullen Surinamers helpen om hun persoonlijkheid te vormen en houding als burgers die tolerant en proactieve bijdragen aan hun maatschappij, gelooft Alam 10e. Hij zei: “Waardoor Suriname in het algemeen er voordeel aan heeft.”