Jalsa Salana Achmadiya 2017 3De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname kijkt terug op een geslaagde 38ste Jalsa Salana. Op zaterdag 4 november vond de afsluiting van deze tweedaagse religieuze bijeenkomst plaats. Vertegenwoordigers van diverse religieuze en culturele organisaties hebben felicitatieboodschappen uitgebracht aan het adres van bestuur en leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname.

Jalsa Salana Achmadiya 2017 4Tot de sprekers behoorden onder anderen ambassadeur SatinderKumar van India, Joan van der Bosch, kapitein van PikinPoika en penningmeester van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), MeriamGafoerkhan-Karamatali van de Stichting Wereld Religiedag, Wim Bakker, voorzitter van Seti Sranan, het assembleelid RiadNurmohamed, Claudia Cabenda van de Inheemse dorpsgemeenschap Maho, pandit NitinJagbandan van SanathanDharm, Audrey Christiaan van het Inheemse Platformen MaltieSardjoe, die namens VHP-voorzitter ChanSantokhi een felicitatieboodschap uitbracht.

Jalsa Salana Achmadiya 2017 2De JalsaSalana is een jaarlijkse conventie van de internationale Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. In Suriname nemen zowel leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Surinameals vertegenwoordigers van andere religieuze, culturele en maatschappelijke organisaties deel aan de conventie. Tijdens de bijeenkomst worden actuele maatschappelijke en sociale vraagstukken besproken. Het belang van onderwijs kwam ter sprake, evenals het onrecht dat Inheemsen is en nog steeds wordt aangedaan door het niet erkennen van de grondenrechten. Ook het belang van democratie, anti-corruptie en rechtvaardigheid waren enkele topics die werden aangekaart door de sprekers. Het hoofdthema tijdens de 38ste Jalsa Salana betrof Jihad.

Dit thema werd door twee sprekers verder belicht. Zo ging FariedJoemmanbaks in op de Islam en de plaats van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap binnen de Islam. Hij benadrukte dat er geen verschil bestaat tussen de Ahmadiyya’s en andere stromingen binnen de moslimgemeenschap: ze delen allemaal dezelfde vijf zuilen. In de afgelopen jaren is het aantal leden dat de Ahmadiyya-gemeenschap telt uitgegroeid tot tientallen miljoenen aanhangers. Joemmanbaks gaf ook een illustratie van de groei van de Islam. Zo zijn er het afgelopen jaar 117 nieuwe moskeeën gebouwd, is de Koran in 75 talen volledig vertaald, zijn er in 59 talen een totaal van 690 nieuwe boeken gepubliceerd en is de Koran online in 43 talen beschikbaar.

De tweede spreker was mr. SamseeraliSheikAlibaks, voorzitter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname. Hij blikte terug op 20 jaar van terroristische aanslagen met dodelijke afloop, die wereldwijd zijn gepleegd door moslims onder het mom van Jihad. Maar volgens Sheikh Alibaks heeft Allah nimmer toestemming gegeven om onschuldige burgers te doden, of om vrouwen en meisjes te vangen, zoals de ISIS, de Al-Qaida en de Taliban hebben gedaan.De toestemming voor het vechten, zoals staat in de Koran hoofdstuk 22 vers 40, was gegeven voor drie redenen, met name om het leven te behouden (beschermen); om de religie te verdedigen en om de tiran te straffen.Sheikh Alibaks zei dat het nu de hoogste tijd is dat niet meer met het zwaard of wapens wordt gevochten, maar dat in plaats daarvan de pen wordt gebruikt om strijd te voeren.