Vrijdag heeft het vliegbedrijf een persconferentie gehouden over de ontdekking van het vermiste toestel. De Hi-Jet helikopter is in een landingspositie gevonden in het Matawaigebied, na twee en een half jaar. De directeur van Hi-Jet Helicopter Services, Jerrel van Emricqs, stelt vast dat de helikopter van een hoogte van wel 40 meters is neergestort. De rotorbladen zijn tussen de bomen aangekomen en gebroken.

De operatie die uit 45 man bestond, inclusief de leidinggevenden zijn donderdag naar de plek des onheils geweest.

Twee Inheemse jongemannen hebben de ontdekking gedaan. Zij zijn in dienst van een Maleisisch houtbedrijf waar ze concessies van aangeroerde jungle vol bomen met hoogtes van gemiddeld 50 meters in kaart brengen en in kapkavels delen. Bij het ‘trekken van de lijnen’ zijn ze op de resten van de helikopter en twee bemanningsleden gekomen.

Van Embricqs gaf aan dat er ook gezocht is in het gebied rondom de Jan Bassi Gado berg, meer bekend als Nyan Basi Gado. De dorpelingen vermijden dat gebied, omdat het voor hen net zo mysterieus is als de Bermuda Driehoek. Eerst is er langs de vliegroute volgens de ‘flight plan’ van der heli gezocht. De ‘crash site’ bevond zich op een aantal kilometers van de zoekzone en de vliegroute.

De twee helikopters waren op 23 mei 2015 ingezet voor een opdracht voor de verkiezingen. Daarna werden de heli’s geconfronteerd met slecht weer onderweg terug naar Paramaribo. De mannen Donovan van Embricqs, die een neef van Jerrel van Embricqs is een de technicus Ryanto Kertodikromo hadden besloten door te vliegen. De bemanning van het andere toestel niet. Voorzitter Omar Terborg van de raad van commissarissen van Hi-Jet Helicopter Services, vind het wonderbaarlijk dat er nog stoffelijke resten zijn gevonden, omdat er 10 procent van de heli is overgebleven en beide ijzeren motoren en de gearbox uitgebrand zijn. Er heeft zich dus een enorme hitte voorgedaan.

Ze gaan ervan uit dat er een ontploffing is geweest vanwege de delend ie op zelfs veertig meter verder zijn gevonden. Het is ook te zien dat het toestel helemaal afgebrand is. De skeletten waren precies op de plek waar ze waren als tijdens het vliegen en waren kapot bij de dijdenen. Donovan aan de rechterkant waar de captain vliegt en Ryanto aan de linkerkant. Het is nog niet duidelijk of het toestel onderweg was naar Paramaribo of terug aan het vliegen was om het onweer te vermijden. De vraag kan pas beantwoord worden na onderzoek.

De autoriteiten zijn nog bezig met het onderzoek.