In de week van 12 december 2017 is een landbouwmissie van Mexico in Suriname. Het doel van het bezoek is om te identificeren op welk gebied Mexico en Suriname kunnen samenwerken teneinde de landbouwsector in beide landen op hoger niveau te brengen. De gewassen waarin Mexico geïnteresseerd is, zijn peper en ananas.

25446090_1931125257216109_544660415995061728_nDe missie heeft gesprekken gevoerd met minister Soeresh Algoe en staf. Daarna kreeg zij een rondleiding op verschillende landbouwgebieden bij onder andere Matta, Weg naar Zee en Nickerie. Eveneens de proeftuin te Dirkshoop te Saramacca. César Francisco Galaviz is directeur-eigenaar van High Tech Agroindustrial (HTA) en zijn bedrijf verbouwt en verkoopt habanero pepers. HTA is ook gespecialiseerd in het extraheren van de capsaïcine van pepers, welke zij ook produceert en verkoopt. Nancy Santana Buzzy en Wilson Baeza zijn verbonden aan agrarische wetenschappelijke instituten in Mexico. Beiden zijn verbonden aan de Mexicaanse overheid met name het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Landbouw. Er heeft kennisuitwisseling onderling plaatsgevonden tussen de deskundigen van Suriname en Mexico van onder andere ziekte, plagen en variëteiten van pepers. De deskundigen waren onder de indruk van de rijkdommen van Suriname: de gunstige klimatologische omstandigheden, aanwezige waterbronnen en de verschillende vruchtbare grondsoorten. Op vrijdag 15 december zijn aan stakeholders, waaronder studenten van het Natuurtechnisch Instituut (NatIn) en Anton de Kom Universiteit Suriname (AdeKUS), presentaties gehouden waarbij informatie is gegeven waarmee hun organisatie bezig is.

In oktober 2016 heeft het ministerie van LVV deelgenomen aan de 6e bijeenkomst van de Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases (GRA) in Mexico. Tijdens deze bijeenkomst zijn gesprekken gevoerd tussen Suriname en Mexico. Binnenkort zullen beide partijen deze aanzet van samenwerking verder uitwerken. De missie is bereid belanghebbenden uit Suriname te laten halen naar Mexico voor verdere kennisuitwisseling.