”De regering zal in dit jaar ook dringend saneringsmaatregelen doorvoeren binnen de financiering van de medische zorg, opdat deze uitermate belangrijke zorg, dus zowel de preventieve als de curatieve zorg, beheersbaar en duurzaam worden gemaakt, met blijvende garantie hiervan voor elke burger”. Dit zei president Desiré Bouterse tijdens zijn nieuwsjaarsrede via radio en televisie.

Bij de wijziging van de Wet Nationale Basiszorg zullen bepaalde verrichtingen uit het aangeboden pakket van Basiszorg worden geschrapt. Het betreft hier volgens de president, de heel dure medische ingrepen en de langdurige behandelingen, die alle op een andere wijze gefinancierd zullen worden. Dit betekent dat elke burger verzekerd zal blijven van volledige dekking van medische zorg: géén mens in nood!, stelt het staatshoofd.

Er zal een Sociaal-Medisch Fonds worden opgezet dat belast wordt met uitkering van de kosten aan burgers die deze dure en langdurige medische ingrepen en behandelingen ondergaan. Dit Fonds zal financieel onder meer gevoed worden uit extra heffingen op genotsmiddelen (alcohol en sigaretten) en consumptie-producten, die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de mens.

Mede uit dit fonds zullen volgens president Bouterse ook dienstverleners in de medische zorg beter en op tijd vergoed kunnen worden en zal ook de continuïteit van deze zorg gegarandeerd zijn.