Illegale goudzoekers krijgen boete van SRD 2.000 voor opzetten goudverwerkingsbedrijf in Wanica

1422

Vijf verdachten zijn op zondag 7 januari door het Regio Bijstand Team Midden (RBTM) aangehouden voor het illegaal verwerken van goud. Via de Centrale Meldkamer kreeg RBTM de melding van een geval waarbij mannen te Vredeslust een ‘goudonderneming’ zouden hebben opgezet alwaar er goud wordt verwerkt. De wetsdienaren reageerden op de melding en hielden de mannen aan.

Het gaat om rotsblokken waaruit stofgoud wordt verwerkt. Door de verwerking van de stenen worden de goten in de omgeving vervuild.

Uit onderzoek is gebleken dat de illegale goudzoekers de ertsblokken vanuit het binnenland naar het district Wanica hebben overgebracht. De verdachten bleken illegaal werkzaamheden op het adres te verrichten, aangezien zij geen vergunning konden overleggen. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie, betaalden twee hunner een geldboete van SRD 2.000 en zijn na verhoor heengezonden.

Het trio dat de boete niet kon betalen, is ingesloten. Naderhand heeft één hunner de boete betaald en is in vrijheid gesteld. De twee anderen zitten nog ingesloten. Op het adres werd het goud middels kwik tot eindproduct verwerkt.