Eerste accreditatiecertificering ISO/IEC 17025 voor Stichting Viskeuringsinstituut

637

26240307_1944634515865183_5715102846607707003_oDe Stichting Viskeuringsinstituut (VKI) is de eerste instantie in Suriname die in de branche van food testing is geaccrediteerd voor ISO/IEC 17025. Hiermee heeft het VKI-Laboratorium aangetoond in staat te zijn om op een technische bekwame wijze, valide resultaten te leveren en te werken volgens het ISO/IEC 17025 kwaliteitssysteem. Met andere woorden VKI zal betrouwbare resultaten met betrekking tot de kwaliteit van visserijproducten kunnen vaststellen. Dit is een mijlpaal voor de visserijsector in Suriname. VKI is een parastatale instituut van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

In het kader van “The 10th European Development Fund (EDF) Technical Barriers to Trade-programme” gedurende de periode mei 2015 tot december 2016, is VKI-Laboratorium geselecteerd ter financiering met betrekking tot het project ‘Support to the Caribbean Forum of the ACP States in the implementation of the commitments undertaken under the Economic Partnership Agreement’. Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft vooraf de selectie alle laboratoriums geïdentificeerd in Suriname, die elk werd beoordeeld. SSB heeft tezamen met de CARICOM Regional Organisation for Standards and Quality (CROSQ), VKI-Laboratorium begeleid gedurende het accreditatieproces. In maart 2017 is het VKI-Laboratorium goed beoordeeld geworden door de accreditatieinstelling Jamaica National Agency for Accreditation (JANAAC) voor de vereisten zoals vastgesteld in ISO/IEC 17025:2005 norm “Algemene eisen van de competentie van beproeving- en kalibratielaboratoria”. Op woensdag 6 december heeft de directeur van VKI, Julliete Colli-Wongsoredjo, het accreditatiecertificaat in ontvangst mogen nemen van Fulgence St. Prix (Standards Officer CROSQ) en Hepburn Wint (Senior Lead Assessor JANAAC).

Extra info:
ISO/IEC 17025 beschrijft de eisen voor de competentie van test- en kalibratielaboratoria. Hieronder vallen beproevingen en kalibraties die worden uitgevoerd met behulp van genormaliseerde methoden, methoden die niet genormaliseerd zijn en methoden die door het laboratorium zelf wordt ontwikkeld. Deze internationale norm is van toepassing op alle organisaties die beproevingen en/of kalibraties uitvoeren.

Het VKI is de bevoegde authoriteit voor het waarborgen van de kwaliteit van visserijproducten conform de geldende wettelijke eisen. Het VKI-Laboratorium verricht testwerkzaamheden ten behoeve van controle en monitoring op visserij- en aquacultuurproducten, waterkwaliteit en hygiëne van aanverwante bedrijven.