Het doel van het Low Income Shelter Program LISP is de overheid ondersteunen in haar streven om goede huisvesting voor haar bevolking te realiseren. Omdat huisvesting een groeiende behoefte is, worden mensen in staat gesteld in hun huisvestingsbehoeften te voorzien. Binnenkort gaat het Low Income Shelter Program 3 (LISP 3) van start.

Volgens Dynaida Baptist, managing director van het LISP, is het concept geleend van de Enabling Shelter Strategies. “Dat betekent dat overheden in plaats van suppliers, fascilitators worden”, geeft Baptist aan.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, heeft in oktober 2017 de overeenkomst met de Islamic Development Bank (IsDB), die de uitvoering van het Low Income Shelter program 3 mogelijk moet maken, getekend. Het gaat om een investering van $35 miljoen. Uit dit bedrag zullen er nieuwe woningen worden gebouwd, maar in het bijzonder de kwaliteit zal in stand worden gehouden. In de eerste fase wordt de focus gelegd op de opzet van 1300 nieuwe woningen. In totaal zullen bijkans 4000 woonoplossingen, voor zowel het kustgebied als het binnenland worden gerealiseerd. Een woning mag niet meer dan $15000 kosten en de voorwaarden om deel te nemen zijn onder andere dat men: Surinamer moet zijn, moet behoren tot de lage inkomensgroep en ouder dan 21 jaar moet zijn.

Bij het LISP 3 programma zullen er extra incentives zijn. Het programma zal volgens drie lijnen lopen te weten het kustgebied, het binnenland en Commewijne (te Richelieu en Voorburg).