Minister Yldiz Pollack-Beighle ontvangt delegatie uit Estland

550

Minister Yldiz Pollack-Beighle heeft een delegatie uit de Republiek Estland ontvangen onder leiding van Marianne Mikko lid van de Presidentiële Advies Commissie. De ontmoeting vond plaats op vrijdag 12 januari in het kader van de lobby campagne voor een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het lid van de Presidentiële Advies Commissie was vergezeld van Margus Kolga, Ambassadeur in algemene dienst, die in zijn carrière heeft gediend als Ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York en Mari Tomingas, van Buitenlandse Zaken.

Het principale doel van de Estse delegatie was het presenteren van hun kandidatuur voor de niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad, voor de periode 2020-2021. Minister Pollack-Beighle is blij met het feit dat Estland Suriname als eerste aandoet in hun lobby campagne en dat het goed is om Honorair Consuls in elkaars hoofdsteden te benoemen, om de bilaterale plannen te bevorderen en te promoten.

Tijdens de ontmoeting geeft de bewindsvrouwe aan dat Suriname, om het niveau van het bosrijkste land ter wereld te behouden, moet samenwerken met gelijkgerichte partners. Bovendien heeft Suriname ook veel te bieden op het gebied van Traditionele Geneeskunde. Volgens Estland kan er gekeken worden naar de “Lets do it” campagne, dit initiatief is er op gericht om de planeet een schoner aanblik te geven en wordt internationaal op 15 september herdacht.

De Informatie Communicatie Technologie (ICT) sector is een integraal onderdeel van het dagelijks leven in Estland en dat is niet onopgemerkt gebleven bij de Internationale gemeenschap. Door deze sector in Suriname beter te ontwikkelen wordt er volgens de minister meer werkgelegenheid gecreëerd. Samen met Estland wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de ontwikkeling van de E-visa, E-residence en E-demografie.

Estland is 10 jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van de E-card, een kaart die onmiddellijke toegang biedt tot persoonlijke informatie over de school, belastingen, burgerlijke aangelegenheden en andere dienstverlening. Het bijzondere aan deze kaart is dat Esten waar zij zich ook bevinden in de wereld kunnen deelnemen aan de verkiezingen door te stemmen. Estland heeft met dit E-card systeem jaarlijks een besparing van 2% op hun BBP en raakt steeds dichterbij hun doel van een papierloze overheid. Suriname en Estland hebben de intentie uitgesproken samen te willen werken op het gebied van met name de ICT sector. Estland zal Suriname daarbij technisch assisteren via hun eigen E- Academy.

De delegatie uit Estland introduceerde drie doelen die zij tijdens hun periode van lidmaatschap in de VN Veiligheidsraad wil realiseren. Zij zal een gesprek hebben met de Coördinator van het E- government beleid en met de voorzitter van de vaste commissie Buitenlandse Zaken van De Nationale Assemblee. Na Suriname doet de delegatie Guyana, Trinidad and Tobago, Grenada en Barbados aan.