CARDI bezoekt Suriname in verband met het regionaal kokosproject

747

“De eer van kokos wordt hersteld.” Dit waren de woorden van Clark Barton, CEO van de Caribbean Agriculture Research and Development Institute, CARDI. Momenteel is een delegatie van CARDI in Suriname om het verloop van het regionaal kokosproject “Coconut Industry Development for the Caribbean” te controleren. De delegatie hield op dinsdag 30 januari 2018 een “informatie event” inzake de diensten en doelen van CARDI. Dit vond plaats op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in het SAIS-gebouw. In de daarop volgende dagen zullen er bezoeken worden gebracht aan diverse kokoskwekerijen in Brokopondo, Coronie en Saramacca.

CARDI ondersteunt reeds geruime tijd het ministerie van LVV met de herleving van onze kokosindustrie. De organisatie voert dit kokosproject uit in het Caraïbisch gebied, waar reeds negen landen aan participeren. Dit project wordt gefinancierd door de EU/ACP. Suriname is geen lid van CARDI, maar wel deel van de ACP-landen (African, Caribbean and Pacific Group of States.

Kokosteelt was erg verwaarloosd. De oorzaak hiervan mag gezocht worden in de soya- en palmoliedoctrine. Nu begint het weer op te bloeien, maar Suriname heeft heel oude en verwaarloosde aanplanten. Dit wilt het ministerie van LVV weer boosten. Om dat te doen moet er goed plantmateriaal aangemaakt worden en moet er goede kennis aanwezig zijn om eventuele ziekten en plagen op tijd te herkennen en deze te bestrijden. Hierin biedt CARDI de helpende hand. Ook wilt CARDI weten wat de landen weten en willen van/met kokos. Dit alles zal in kaart gebracht worden tijdens de eerste fase van het project dat dit jaar afloopt.

In de tweede fase zal worden gewerkt aan het faciliteren van de belanghebbenden binnen de kokoskwekerijen middels fondsen en/of leningen. Verder zal niet slechts gewerkt worden aan het eindresultaat van de kokos in de vorm van bijvoorbeeld kokoswater en kokosolie, maar ook mogelijkheden voor het verwerken van het kokosafval zullen op tafel gelegd worden.

Het ministerie van LVV wilt de samenwerking met CARDI versterken. Er zullen gesprekken gevoerd worden met diverse stakeholders en andere instanties. CARDI hoopt op vruchtbare resultaten vanuit Suriname waardoor onze economie versterkt kan worden door het exporteren van de kokosproducten.