Suriname neemt afscheid van De Vries

1419

erwin2-640x427De samenleving heeft afscheid genomen van de overleden kunsticoon Erwin De Vries. Vandaag werd het stoffelijk overschot van de topkunstenaar in familiekring ten grave gedragen. Daarvoor werd een rouwplechtigheid gehouden in de zaal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), waarbij vrienden uit de kunstwereld, familieleden en minister Patrick Pengel van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ad interim kort iets vertelden over het leven en prestaties van De Vries.

Minister Pengel zei dat De Vries begaafd was met buitengewoon talent voor kunst. Hij heeft Suriname stevig en positief op de wereldkaart gezet. De regering is hem dankbaar daarvoor. De overleden topkunstenaar werd met staatseer ten grave gedragen. Pengel typeerde de kunsticoon als iemand altijd bruisend van vitaliteit, met een grote mate van productie en iemand die altijd bewust was van zijn grote talenten.

Het ministerie van OW en C heeft de plicht een ieder te ondersteunen om vrijelijk zijn of haar talenten te ontwikkelen. Intensievere facilitering van kunstenaars en cultuurdragers in de creatieve culturele industrie is één van de beleidsgebieden die dit jaar extra aandacht zal krijgen vanuit het directoraat Cultuur, zei minister Pengel. Hierbij zal tevens het beleid ontwikkeld worden voor het onderscheiden van cultuuriconen die door hun producties, Suriname positief uitdragen. De hoge staatsonderscheidingen aan De Vries kunnen als voorbeeld gesteld worden, aldus de bewindsman. De kunstenaar kan volgens de minister als voorbeeld gesteld worden voor de kunst en cultuursector. Het ministerie van OW en C wil met de familie en de sector overleggen hoe de bijdrage van de icoon binnen het Surinaams cultureel erfgoed een waardige plaats kan krijgen. De overleden icoon heeft zich eerder uitgesproken over een Erwin De Vries museum. De overheid wil haar bijdrage leveren om deze wens in vervulling te doen gaan, zei de minister.