Met een eigen groentetuin minder afhankelijk

743

Een eigen groentetuin zorgt ervoor dat je minder uitgeeft en eet je hierdoor boviendien gezonder. Wim Bajnath, voorzitter van de landbouwcoöperatie Kwatta raadt Surinamers aan om zelf een groentetuin aan te leggen. Door rekening te houden met de weersinvloeden, is het handig een tuin aan te leggen op een plek die tijdens de regentijd niet onder water loopt.

Momenteel is er een schaarste aan onder andere kouseband, boulanger, antroewa en paprika. De oorzaak hiervan kan de zware neerslag van december 2017 zijn, waardoor de boeren nu een slechte oogst hebben. Door de schaarste hebben boeren hun prijzen opgeschroefd, maar volgens Bajnath kunnen de prijsverhogingen ook het gevolg zijn van de gestegen dieselprijs. “Vroeger werd er tussen de SRD 13 en SRD 15 betaald voor een liter glyfosaat. Nu is het gestegen en betaal je al rond de SRD 30 of meer”, legt de voorzitter uit. Over het algemeen is de prijs van groenten vanaf de maanden januari tot mei aan de lage kant.