Jarikaba in de bloei

1033

De productie van het bedrijf Food And Agriculture Industries NV (FAI), dat in de volksmond bekend staat als “Jarikaba”, komt goed op gang. Tot het vorig jaar was een deel van de aanplant aangetast en vernietigd door de moko bacterie. “Door extra inspanningen van het bedrijf en strenge maatregelen, komt de productie en de export nu weer op gang”, zegt Leo Bakboord, Human Resource Manager van FAI NV.

De moko bacterie is een ziekte, die bacoven aanplanten en planten die gecategoriseerd worden als familie van de bacoven aantast. Om te voorkomen dat grotere delen van de aanplant van FAI NV aangetast werden door deze bacterie, zijn extra controlemaatregelen genomen. “Die controle hield in dat de besmette arealen niet aangeraakt moesten worden. Wij hebben extra controle ingezet, zoals bewaking in de avonduren en in de weekenden om te voorkomen dat mensen via andere ingangen naar binnen konden komen om te gaan jagen, vissen en stropen. En de besmette delen werden afgebakend, zodat mensen niet van de besmette delen de bacterie konden overbrengen naar de gezonde delen”, zegt bakboord.

Export en Bescherming fruit
Voorlopig wordt er alleen naar landen in Europa, bacove geëxporteerd en sinds kort naar het Caribische gebied.
Om het fruit te beschermen tegen insecten en andere ongedierte wordt het met een blauwe zak bedekt. De blauwe zak is gedrenkt tegen chemicaliën en het is niet schadelijk voor de mens. Het fruit wordt dan zo gaaf mogelijk naar de pak loos getransporteerd voor de export.

De aanplant heeft een grote van 1200 hectare. FAI heeft nu ruim 1000 medewerkers op Jarikaba, in Nickerie zij er momenteel 1100 medewerkers. Als er gekeken wordt naar de dagelijkse vruchten die geplukt en verpakt worden voor de export, zit het bedrijf redelijk goed qua personeel. FAI is wel van plan uit te breiden in de toekomst, waardoor er meerdere mensen geaccommodeerd kunnen worden.