Herdenking “Boni” de grote Surinaamse verzetstrijder

715

De sterfdag van de grote Surinaamse verzetsstrijder “Boni” werd ceremonieel herdacht. Nu 225 jaar later, wordt het verzet van deze leider bijzonder gerespecteerd. Na enorme studies en informatie is achterhaald dat Boni’s vader een blanke man is geweest, terwijl de moeder een zwarte vrouw was, die tot slavin werd gemaakt. Het leven van Boni is niet in een paar zinnen te omschrijven, maar is altijd goed om te weten.

Liesbeth Peroti, vertegenwoordiger van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MINOWC) gaf te kennen dat het erg belangrijk is dat de gemeenschap met veel trots de verzetsstrijder herdenkt. De trotsheid moet verder worden opgedragen aan eenieder die opkomt voor een ander en vooral aan mensen die zich verzetten tegen onderdrukking. Daar is Boni een geweldig voorbeeld van. “Wij moeten in actie komen wanneer er sprake is van onderdrukking, die in verschillende vormen en op plekken kan plaatsvinden zoals thuis, op school, maar ook op het werk. Wij moeten er zorg voor dragen dat wij ons daar niet schuldig aan maken”, aldus de vertegenwoordiger van het directoraat Cultuur. Zij feliciteerde de organisatie van harte gefeliciteerd met dit initiatief. “We zijn als gemeenschap erg trots en we zijn Boni dankbaar voor alles wat hij voor Suriname heeft betekent”, besluit zij.