Thema wereldgebedsdag : ‘Geheel Gods schepping is zeer goed’

660

In verband met Wereldgebedsdag zal er over de hele wereld gebeden worden voor Suriname. Het Surinaams comité Wereldgebedsdag, onderdeel van de wereldwijde organisatie World Day of Prayer International Committee(WDPIC), is een Christelijke organisatie, geleid door vrouwen die vrouwelijk leiderschap aanmoedigt. Alle landen die aan de gebedsdag meedoen zullen op 2 maart 2018 voor Suriname bidden. Het hoofdonderwerp waarvoor er gebeden zal worden is het milieu.

Het thema welke Suriname heeft gekozen is ‘Geheel Gods schepping is zeer goed’, in het Sranan is dat ‘A heri grontapu di gado miki, bun doro doro’. Daarnaast zal er ook gebeden worden voor de economie, de sociale situatie en de jeugd. Mildred van Eer, woordvoerder van het Surinaams comité Wereldgebedsdag vertelt, dat een ieder binnen zijn of haar cluster bezig is zich voor te bereiden om Suriname op een speciale manier uit te dragen. Op de dag van gebed zal de dienst gehouden worden uit het Liturgisch boekje. Dit boek waarin het geheel van voorgeschreven gebeden, ceremoniën en handelingen bij een eredienst zijn opgenomen, is door Suriname zelf in elkaar gezet. De diensten in de verschillende gemeenten vangen aan om 18:30u.

Van Eer legt uit dat er over de hele wereld wordt gebeden. “Wanneer wij slapen en het middernacht is, bid een ander land voor ons, omdat het in dat land halfzeven is”, vertelt de woordvoerder. De gemeenschap wordt opgeroepen om deel te nemen en vooral te bidden op die dag. “We klagen zoveel, we zeggen zoveel, laten we nu naar die Heer gaan die alles voor ons op deze aarde heeft gezet. Laten we hem loven en prijzen en hem gaan vragen om het wat lichter voor ons te maken, in de situatie waarin we als land nu zijn”, stelt Van Eer.

Op zondag 4 maart wordt er door de kinderen over de hele wereld, gebeden voor de kinderen in Suriname. De centrale viering is in de grote stadskerk. Ook in andere delen van Suriname vindt deze kinderviering plaats.