Boksen eindelijk in de lift voor Suriname

969

De Surinaamse Boksbond heeft meegedaan aan de Patrick Ford Memorial Open Boxing Competition in George town Guyana. De wedstrijden waren gehouden in de Gymnasium sporthal aan de Sheriffstreet. De Surinaamse delegatie stond o.l.v. Remie Burke.

Verder gingen mee de secretaris Ricardo Morris, coach Fabian Sanmoesgnat, van Nickerie en de pugilisten: Kelvin Wielson 91+ kg, Fitzgerold King 64 kg en Tony “Chinaman” Lin 61 kg. Tony Lin heeft de naam Chinaman vorig jaar in Guyana gehad omdat het publiek zich niet kon voorstellen dat iemand van Chinese origine bokste.

Ook Fitzgerold King heeft 2 keer eerder met de Guyanesen een boksontmoeting gehad. Voor zwaargewicht Wielson was dit zijn eerste interland. De Surinaamse vechters hebben allen een record van 8 tot 10 gevechten. Ze waren allen dus nog geen gevorderde vechters.

SuBoBo voorzitter Burke wist uit ervaring van de vorige gevechten dat de Guyanese boksbond altijd sterkere vechters plaatsten bij international gevechten. Ook dit keer presenteerden onze westerburen hun kampioensteam met allen Guyanese kampioenen en allen met Caribische titels.

De SuBoBo zou ook afreizen met een vechter die ongeveer 18 partijen op zijn naam had, Biondi Pikientio, die echter om persoonlijke redenen niet mee kon. Burke wilde, om veiligheidsredenen, het gevecht aflassen maar na een korte vergadering met de secretaris en de vechters besloten ze mee te doen. Vooral de Surinaamse vechters wilden coute que coute hun kunnen tonen.

Burke stemde af met de supervisor van de wedstrijd die beloofde dat de regels van de wereldorganisatie de AIBA zorgvuldig zouden worden nageleefd. Naast de vechters van Suriname was er ook een rematch tussen de vechters van Guyana en die van St. Lucia. Trinidad en Tobago had afgezegd. De vechter van St. Lucia verloor in de eerste ronde door Referee stops contest.

Tijdens de wedstrijden ging Tony Lin als eerste in de ring. Hij verraste een ieder door technisch goed te vechten en zijn partij uit te vechten. Ook Fitzgerold King deed het goed ondanks het feit dat zijn opponent zwaarder was. Wielson had het bij de heavyweights moeilijker, omdat hij vrij onervaren is. Hij sloeg in de eerste ronde goed van zich af maar moest in de tweede ronde zijn meerdere erkennen in de Caribisch kampioen Desmond Amsterdam. De referee stopte het gevecht om de minder ervaren Wielson te beschermen. (RSC in 2e ronde)

Na de gevechten werden Surinaamse vechters in de ring geroepen en kregen ze een staande ovatie van het publiek. De Guyanese boksbond, in de persoon van haar voorzitter Steven Ninvalle, zei dat hij een duidelijke groei heeft gezien bij de vechters. Hij stelde voor samen door te werken zodat de Surinaamse vechters gauw op hun gevorderden niveau zijn.

Burke denkt voorlopig niet aan rustige momenten voor de vechters. Suriname heeft zijn eigen team en de jongens moeten zoveel mogelijk in actie komen. De top jongens in Guyana zijn meestal militair en ze trainen twee keer per dag. Op het gebied van boksen heeft Suriname een achterstand daarom werkt de Hr. Burke, samen met de bond, hard om die achterstand te verkleinen.

De SuBoBo gaat volgende maand contact maken met Frans Guyana voor het houden van wedstrijden. Verder wilt de SuBoBo in de maand november Nationale kampioeschappen houden. Dit word moeilijk omdat de vechters moeten deelnemen in aangegeven gewichten en leeftijden. De gerigistreerde vechters trainen al 4 jaar en langer Verder word er ook naar aantal gevechten (ervaring) gekeken.

De Organisatie “De Whales” onder voorzitterschap van de Hr. Amrish Mahabel organiseert van 30 maart tot 1 april de Nickerie Easter Sportgames. De boksliefhebbers kunnen op 31 maart aan hun trekken komen omdat er een grote boksdemonstratie zal plaatsvinden.

In December van dit jaar wil de SuBoBo meedoen aan de Caribische kampioenschappen die in Guyana worden gehouden.

1. Christopher Moore (GUY) vs. Tony Lin (SUR), 2. Joel Williamson (GUY) vs. Fitzgerold King (SUR), 3. Desmond Amsterdam (GUY) vs. Kelvin Wielson (SUR).
Boksen Guy 2
Bron: SME Sport