Lange wachttijden SEH horen binnenkort tot het verleden

629

De lange wachttijden die burgers ervaren bij de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, zal binnenkort worden weggewerkt. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zei in De Nationale Assemblee dat de lange wachttijden veelal veroorzaakt worden doordat ons land geen 24 uur huisartsenzorg heeft.

Hierdoor komen veel patiënten terecht bij de Spoedeisende Hulp. Op korte termijn zal een aantal huisartsenposten 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar zijn. Dit zal geschieden in samenwerking met de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) het Staatsziekenfonds (SZF) en enkele particuliere huisartsen. In de toekomst zal dit volgens minister Pengel één van de vestigingsvoorwaarden zijn voor huisartsen waarbij ze beschikbaar moeten zijn om 24 uurs diensten te draaien conform een vastgesteld rooster. De bewindsman hoopt dat hiermee de zorg aan de samenleving de hele dag door geboden kan worden. De uitvoering zal ter hand worden genomen met de huisartsensectie van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), de verzekeringsmaatschappijen en het ministerie. Minister Pengel verwacht een verminderde aanloop bij de SEH van bijkans 60%. De gemeenschap zal naar zeggen van de bewindsman voorgelicht worden via promo filmpjes. De eerste poortwachter is de huisarts en dat men zich kan wenden bij de dokter voor een heleboel gevallen, aldus de beleidsmaker. Hij gaf aan, dat de SEH de internationale norm voor triage (categorisering van aanmelding naar ernst) blijven hanteren.