Kaderopleiding KPA van start met 61 PA’s

605

Het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) is gestart met een kaderopleiding voor eenenzestig Penitentiaire Ambtenaren (PA’s). Deze opleiding die op maandag 5 maart 2018 van start ging is de eerste, die onder het nieuwe beëdigde korpshoofd, Regilio Blijd, wordt georganiseerd. Eerder werden de opleidingen onder toezicht van de directie van de verschillende inrichtingen geregeld, maar met het aantreden van het korpshoofd zijn de opleidingen geëvalueerd en in een nieuw jasje gestoken. Dit gaf de coördinator van de Kaderopleiding, Patricia Karsters, bij de aanvang van de opleiding aan.

Karsters zegt dat er een paar onderdelen zijn veranderd aan de opleiding. Het vakkenpakket is aangepast en het onderdeel stage is nu een verplichte onderdeel geworden. Volgens haar was er wel een stage aan gekoppeld, maar werd niet beoordeeld. “Na de evaluatie is dit alles veranderd en een vast onderdeel van de opleiding geworden. We hebben een nieuw vak Studievaardigheden toegevoegd. Het onderdeel rapportage, dienstbrief en dienstorder zijn onder de noemer Nederlands gebracht”, zegt de coördinator.

Alle PA’s die geselecteerd zijn voor de kaderopleiding hebben jaren gefungeerd als eerste klasse Pa’s. Volgens Karsters dienen ze de competenties horende bij hun functie als eerste klasse PA te weten. Alle vaardigeden om bijvoorbeeld betrouwbaar, gedisciplineerd en nauwkeurig te werken kregen ze mee in hun rekruteringsperiode. “Deze opleiding zal de vaardigheden aanscherpen en de PA’s gestructureerd meer skills aanbieden, zodat zij leiding kunnen geven. Ook om ze vakbekwamer te maken, waardoor ze optimaal kunnen functioneren en op het niveau van middenkader kunnen komen”. Ze wenste tot slot de groep veel wijsheid, doorzettingsvermogen en geduld toe.

Na de opleiding kunnen de PA’s bevorderd worden tot Hoofd Penitentiaire Ambtenaar en een leidinggevende positie bekleden.