De blikschaderegeling in voordeel van de gemeenschap

1269

De blikschade regeling, die op 1 maart 2018 werd geïmplementeerd heeft betrekking op voertuigen die betrokken zijn bij een aanrijding met blikschade. De bepaling houdt in dat de politie vanaf eerdergenoemde datum niet meer zal uitrijden bij aanrijdingen indien de voertuigen op eigen kracht de plek van het ongeval kunnen verlaten. Ook zal er in deze gevallen door de politie geen proces-verbaal worden opgemaakt.

Steven Williams, Manager Claims General bij de verzekeringsmaatschappij Assuria, vertelt in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat alle verzekeringsmaatschappijen voor deze regeling bijeen zijn gekomen.

Hierna is er een uniform formulier ontwikkeld dat door alle maatschappijen gebruikt moet worden, namelijk het aanrijdingsformulier. Williams geeft verder aan dat het formulier al de eerstvolgende dag ingeleverd moet worden. Hierdoor zijn de verzekeringsmaatschappijen eerder op de hoogte van een aanrijding. “In principe zijn het dezelfde aanrijdingen die je binnenkrijgt, alleen krijg je ze nu eerder in plaats van 2 weken te wachten op het politierapport”, sprak Williams. Er hoefden voor deze nieuwe regeling, vooralsnog geen extra maatregelen getroffen te worden. Bij het waarborgfonds, waar men terecht kan voor een schadevergoeding als gevolg van een aanrijding, verandert er door de implementatie van de blikschaderegeling niet veel aan de procedure. Alleen meldt men zich tegenwoordig, bij een aanrijding met blikschade veroorzaakt door een niet verzekerd motorrijtuig, in plaats van met het politierapport, met een aanrijdingsformulier aan.