Verklaring Sport- en Jeugdzaken inzake kwalificatie Nationaal Korfbal Team

758

Het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken feliciteert de totale Surinaamse samenleving met de kwalificatie van onze korfbalselectie voor de Wereldkampioenschappen Korfbal. Deze worden volgend jaar in Zuid- Afrika gehouden. Onze nationale selectie bestaat uit Surinaamse spelers uit de diaspora in Nederland.

De heer Sahai, voorzitter, en de heer Karsters, secretaris van de Surinaamse Korfbal Bond hebben het ministerie vorig jaar benaderd om deze tak van sport opnieuw leven in te blazen in ons land en tegelijkertijd om Suriname internationale exposure te geven. Ook werd er gevraagd aan het ministerie om haar medewerking te verlenen voor hun deelname aan de kwalificatiewedstrijden in Colombia. In het kielzog van de herintroductie van deze tak van sport heeft het ministerie alvast de minimale ondersteuning geboden. Met betrekking tot de bijdrage van de diaspora sporters worden de ontwikkelingen nauwgezet gevolgd. Het beleid hiertoe is vooralsnog niet beschreven, maar zal niet veel afwijken van andere diaspora initiatieven. Rekening houdend met het beleid van de Regering naar de diaspora toe en met specifieke aspecten binnen het sportbeleid. Het Ministerie verwelkomt relevante bijdragen van diaspora in het beleid op sport- en jeugdgebied. Het is bekend dat in Suriname vanaf 1938 de korfbalsport intensief werd beoefend en dat door de jaren heen deze tak van sport niet alleen in georganiseerd verband, maar ook in schoolverband in de jaren 70 jaren ver op de achtergrond geraakt is.

Het is voor ons land een goede gelegenheid om zich te profileren via dit initiatief, welke zal moeten leiden tot het opzetten van of het opnieuw leven blazen in de Korfbalbond, van welke organisatie wij uit het verleden activiteiten hebben gezien in Naks, op het BVSS terrein en het Willebrod Axwijk sportcentrum.

Het Ministerie is ervan overtuigd dat dit initiatief ook een bijdrage kan leveren aan vooral de bewegingsarmoede in ons land en doet er alles aan om ook de in schoolse activiteiten deze tak van sport samen met het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op gang te brengen.