DC Tarnadie roept burgers Coronie op grondzaken snel te regelen

627

Districtscommissaris van Coronie, Remie Tarnadie, is blij dat burgers van dit district eerder deze week over hun grondpapieren konden beschikken. Hij benadrukte, dat de gemeenschap nog een extra stap moet maken alvorens zich de trotse eigenaar van een perceel te kunnen noemen.

De burgervader gaf aan, dat er drie categorieën mensen zijn die in aanmerking zijn gekomen voor grond bescheiden. De eerste groep betreft die van de bereidverklaringen. Zij moeten binnen 6 maanden na ontvangst van hun document aanvaarden. De groep die een toewijzingsbeschikking heeft ontvangen moet de grond binnen 4 (vier) maanden laten registeren bij het GLIS kantoor. Voor de goedkeuring overdrachten moeten deze burgers binnen een maand, bij de notaris, de stukken in orde maken. In gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) zegt de DC dat zijn commissariaat bereid is de burgers te helpen om hun zaken af te ronden zodat ze de trotse bezitter zijn van de grond waarop zij recht hebben. Tarnadie merkte op dat mensen vaak door onwetendheid hun stukken laten liggen denkende dat alles al in orde is met alle nare gevolgen van dien. Vooral bij de bereidverklaringen gaat de burger ervan uit, dat dit document al zekerheid geeft. Zolang men geen transportakte in handen heeft, is men nog niet de eigenaar van de grond. Op woensdag 7 maart hebben ruim 150 bewoners van het cocosdistrict hun bescheiden in ontvangst genomen.

Onderdirecteur van het ministerie van RGB Zaria Eenig geeft aan, dat na Coronie, de districten Commewijne, Para en Marowijne voor de eerste helft van dit jaar op schema staan. Het is de bedoeling dat het ministerie op een later tijdstip weer naar Coronie gaat om de overige aanvragen af te handelen.