Korfbalspelers in diaspora gekwalificeerd voor wereldkampioenschappen 2019

936

Volgens de tijdelijke zaakgelastigde bij de Surinaamse ambassade in Nederland, Ebu Jones, moet vanuit het diasporabeleid de ontwikkeling van Suriname ter hand worden genomen. Vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken is de opdracht om enerzijds de economische diplomatie te bevorderen en anderzijds ook de culturele diplomatie.

Ook Surinamers buiten Suriname kunnen hierbij betrokken worden. In dat kader heeft de ambassade een speciale taak. Het interessante daarbij is dat de mensen in diaspora een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Er hebben sessies plaatsgevonden bij de Surinaamse ambassade in Nederland. Daarbij gaven de korfballers aan, interesse te hebben om namens Suriname deel te nemen aan de wereldkampioenschappen korfbal in november 2019, in Zuid-Afrika. Het gaat in deze om Nederlandse jongens en meisjes met Surinaamse afkomst die in het nationaal team spelen voor Nederland. “Wil je uitkomen voor een land dan hoef je niet per se de nationaliteit te bezitten. Je moet wel kunnen aantonen dat je tot de derde generatie binding hebt met dat land”, zegt Ebu Jones.

Het is de bedoeling om het korfbal gebeuren nieuw leven in te blazen, daarvoor is er reeds een plan klaar. Ook is er contact geweest met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur die enerzijds moet zorgen voor de sportontwikkeling in Suriname en anderzijds voor het diasporabeleid, om de spelers toestemming te geven om uit te komen voor Suriname.