Het Bureau Migratie en Integratie (BMI) van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de vorige week validatie bijeenkomsten gehouden met betrokkenen om te komen tot goedkeuring over het rapport mbt de implementatie van het Montevideo Consensus. Het gaat om een interdepartementaal rapport, dat uiterlijk 29 maart moet worden ingeleverd bij de Economic Commission for Latin America en the Caribbean (ECLAC).

Volgens Michele Jules, beleidsmedewerker van het ministerie van Binnenlandse Zaken, gaat het hierbij om gegevens vanuit de verschillende ministeries en andere belanghebbenden, die in het rapport zijn verwerkt. De bedoeling is dat het eerst moet worden voorzien van hun goedkeuring alvorens te komen tot het finaliseren ervan. “In dit kader worden validatiebijeenkomsten gehouden zodat belanghebbenden vanuit de overheid en ngo’s feedback kunnen geven over de inhoud van het rapport en dat we samen besluiten wat de finale tekst van het rapport wordt”, zegt Jules. “De gesprekken bestaan elk uit drie sessies en zijn verdeeld over twee dagen. Enkele stakeholders die deel hebben genomen aan de meetings zijn onder andere het Bureau Genderaangelegenheden, het ministerie van Arbeid, het ministerie van Regionale Ontwikkeling, het Algemeen Bureau voor de Statistiek, het IWGDS, het BBGO en de VIDS”.

Het ministerie is in oktober 2017 begonnen met de drafting van het rapport. Hierin zijn er verschillende onderwerpen opgenomen. Onderwerpen die tijdens de meetings aan de orde komen zijn onder andere gendergelijkheid, de ontwikkeling van Inheemsen en Afro-Surinamers, veroudering en migratie. Het Montevideo Consensus is een regionale overeenkomst van Latijns Amerika en het Caraïbisch Gebied dat voortborduurt op de Cairo Programme of Action van 1994. Het consensus heeft betrekking op bevolkingsontwikkeling en is vooral gericht op het formuleren van een bevolkingsbeleid door de lidstaten. Het consensus is in augustus 2013 aangenomen.