Het Telecommunicatiebedrijf Suriname is in juni 2017 gestart om het verouderd netwerk, het telefonie netwerk, te vervangen van koper naar glasvezel en deze verder uit te breiden. Dit doet zij om in te spelen op de veranderende behoefte van de markt. Het netwerk dat al tientallen jaren bestaat was alleen bestemd voor telefoongesprekken en wordt nu ook gebruikt voor internet faciliteiten, maar kan vanwege zijn beperkingen geen hogere bandbreedtes aan.

Het nationaal breedband project is op het moment zo ver, dat de gebieden als Morgenstond, Maretraite en Tourtonne, die reeds een bestaande telefoonaansluiting hadden op het kopernetwerk overgenomen zijn op het glasvezelnetwerk. Jennis Asraf communication manager van Telesur legt uit, dat de infrastructuur in huis hetzelfde blijft, maar de verbinding op straat naar de centrale toe is nu via glasvezel. Bij deze klanten worden er testen gedaan om na te gaan als de verbindingen het doen, als blijkt dat die goed zijn dan krijgen de klanten een verhoogde bandbreedte. De koperen verbinding voldoet niet meer, is traag geworden en hapert. Deze klachten zijn Telesur niet onbekend. In het verouderd netwerk is het niet altijd mogelijk om iedereen te accommoderen met een hogere bandbreedte. Het overnemen van alle bestaande aansluitingen, op het glasvezelnetwerk gebeurt in fasen, de eerste fase zal in December 2018 afgerond moeten zijn. In de tweede fase zullen de nieuwe wijken, die nog helemaal niets hebben volledig op glasvezel worden overgezet.

“Telesur kan in feite overal waar er een telefoonaansluiting is breedband leveren”, zegt Asraf. De voorwaarden zijn wel dat zij niet te ver van de centrale moeten zijn. Hoe verder weg hoe slechter de kwaliteit. “Dat moet nu veranderd worden”, legt Asraf uit. “En dat is waarmee wij bezig zijn, ook in het binnenland maakt men gebruikt van internet, niet via kabels maar met een wireless systeem, en daar hebben we dan masten voor. Masten sturen het signaal voor elkaar en zo ontvangen de verschillende dorpen internet.

Er is veel geïnvesteerd in het mobiele netwerk. Reeds voordat het nationaal breedband project is gestart heeft het bedrijf geïnvesteerd in het plaatsen van extra masten. Dit, zodat op meerdere gebieden ook in het achterland het netwerk beschikbaar is voor klanten. Er zijn intussen meer dan 200 extra masten geplaatst en dat project loopt nog steeds. “Er zijn klanten die nog zitten met verbindingen die nog niet zijn wat zij moeten zijn, maar wij zullen dit jaar zeker bij iedereen in de buurt komen. De communicatiemanager vraagt de gemeenschap nog even geduld. Telesur verzekerd dat zij zal blijven sleutelen aan het netwerk om die optimale performance te kunnen garanderen.