DIKAN-600x329De verontrustende videobeelden op sociale media over de ontstane situatie in de dorpen Dreypadda en  Tapoeripa in het district Brokopondo hebben bezorgdheid onder de samenleving teweeggebracht. Na kordaat optreden vanuit de ministeries van Regionale Ontwikkeling, Natuurlijke Hulpbronnen en andere actoren is het gelukt om de rust in het gebied terug te brengen. Met het traditioneel gezag wordt gekeken naar alternatieve oplossingsmodellen die kunnen leiden naar permanente ordening.

Volgens minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) is er inderdaad bijkans een jaar geleden een goudader ontdekt te Tapoeripa in het district Brokopondo. Het betreft een gebied waarvan niemand de mijnrechten heeft. Uit de rapportage van de districtscommissaris, Kenya Pansa, zijn er op dit moment geen activiteiten waargenomen binnen dit gebied. De rust is voor wat nu betreft teruggekeerd, maar er wordt samen met alle andere actoren gekeken naar permanente oplossingen. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling moet conform haar taakstelling het overheidsbeleid en de relatie met de lokale gemeenschappen in het binnenland, met name met het traditioneel gezag de contacten te onderhouden.

Districtscommissaris (DC), Kenya Pansa, van Brokopondo geeft aan dat het hierbij gaat om een overmachtssituatie in het betwist gebied dat aan geen van de gemeenschappen toebehoort, want het gaat hierbij om domeingrond. Er zijn mensen in het gebied aangetroffen die uit verschillende delen van het land afkomstig zijn. Dit heeft geresulteerd in een steeds groter wordende spanningsveld onder de dorpen. De districtsmoeder wijst erop dat het niet alleen gaat om het mijnen van goud, maar ook om de verstoring van de sociaal maatschappelijke rust in dit gebied.

In gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) brengt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) andere videobeelden in herinnering van soortgelijke situaties. Alhoewel de recente beelden minder erg zijn neemt het niet weg dat de situatie dringend aandacht behoeft volgens de bewindsman. Dit is dan ook de aanleiding voor het bijeen roepen van verschillende actoren op zijn kantoor om te praten over een gezamenlijke aanpak van dit probleem.

Een soortgelijke situatie heeft zich reeds eerder voorgedaan, onder andere bij de Roma Pit. “Als ministerie hebben wij enkele succesmomenten gehad, nu zijn wij dichtbij van een blauwdruk van een algemeen toepasbare methode om dit soort situaties te voorkomen. Tijdens de besprekingen zat ook de directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto bij. Zijn bedrijf wordt mogelijk de nieuwe concessionaris van dit gebied. Een concessionaris binnen dit gebied zal een goede bijdrage leveren aan de regulering van het mijnen binnen dit gebied.