Ondertekening overeenkomst renovatie beddenhuis AZP

509

In de vergaderzaal van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vond de ondertekening plaats van de overeenkomst voor de renovatie van het beddenhuis. Op dinsdag 17 april 2018 zetten de minister van Volksgezondheid en de minister van Financiën samen met de Algemeen Directeur van het AZP en de aannemer van Zhen Jiang No2 Construction & Engineering Co. LTD in aanwezigheid van de pers, directie, medisch staf en bestuur hun handtekening onder de overeenkomst.

De rehabilitatie van het beddenhuis en overige instandhoudingsprojecten zullen de dienstverlening naar een hoger niveau tillen zegt algemeen directeur van het AZP, Claudia Marica – Redan. De rehabilitatie van het beddenhuis zal gedurende 18 maanden worden uitgevoerd door de aannemer Zhen Jiang No2. Construction and Engineering Co. LTD voor een bedrag van USD 8 miljoen. De aannemer is via een internationale openbare aanbesteding in 2017 op basis van de regels en richtlijnen van de Islamic Development Bank (IsDB) en de OPEC Fund for International Development (OFID) in aanmerking gekomen voor de opdracht. De directievoering valt onder de verantwoordelijkheid van IBT Engineering.

In 2014 is de regering een lening van USD 100 miljoen aangegaan met de IsDB en OFID. Dit, ten behoeve van het Health System Strengthening Project (HSSP) van het Ministerie van Volksgezondheid. Het doel van dit project is de verbetering van de Gezondheidssector door het voldoen aan de behoeften van de Surinaamse samenleving en het behalen van de doelen van het National Health Sector Plan. De lening, waaraan de Surinaamse overheid zelf ook een bijdrage heeft geleverd is bestemd voor de rehabilitatie van het bestaande beddenhuis, de bouw en inrichting van 6 nieuwe operatiekamers en de renovatie en uitbreiding van de intensive care unit inclusief een state of the art operatie unit voor de cardio – chirurgie.

Antoine Elias, minister van Volksgezondheid, geeft aan dat alleen met een goede afstemming de USD 100 miljoen volledig en goed besteed kan worden. De renovatie zal voor de zorg zeker een upgrade betekenen, met als gevolg dat het personeel hun werk met nog meer passie kan uitvoeren. Het AZP is verantwoordelijk voor 60% van de totale ziekenhuiszorg en 80% van de landelijke intensieve zorg. Zij heeft een beddencapaciteit van 530 bedden en haar bezettingsgraad is ver boven 90%, de ideale bezettingsgraad is 80%. Dit legt minder druk op het medisch personeel. Jaarlijks heeft het ziekenhuis ruim 25000 ziekenhuisopnames.