Minister Elias brengt oriëntatiebezoeken aan Saramacca en Coronie

576

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft in aanwezigheid van de directie van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) oriëntatiebezoeken gebracht aan gezondheidscentra te Saramacca en Coronie. De bewindsman nam een kijkje bij de polikliniek te Kampong Baroe, Groningen en Totness. Dit gebeurde op woensdag 18 april j.l.

Volgens de bewindsman is het de bedoeling dat het ministerie samen met de RGD heel veel plannen tot uitvoering al brengen. De bewindsman liet weten, dat er binnenkort specialistische zorg waaronder interne- en kindergeneeskunde via de poliklinieken geboden zal worden. Met de RGD wordt ook nagegaan om de apotheken van het Staatsziekenfonds (SZF) over te nemen. Het is de bedoeling dat de zorgverlening bij de zorgverlener blijft en de verzekeraar zich bezighoudt met de verzekeringen.

Een andere grote ontwikkeling is het opzetten van een drietal hospitalen te weten op Coronie, Saramacca en Commewijne. Het streven volgens de bewindsman is om voor het eind van het jaar dit te realiseren. Het hospitaal te Coronie moet voor eind september zijn deuren openen. Het kost bijna niks, zegt de minister omdat de infrastructuur er al staat. Alleen de bemensingen zal nog moeten plaatsvinden, verzekerde de minister. Minister Elias houdt vast aan de visie van president Desire Bouterse om ook de bevolking in de districten en binnenland te voorzien van goede medische zorg. Over de situatie in de gezondheidzorg denkt de bewindsman dat Suriname er niet slecht voor staat. De afgelopen jaren heeft de zorg niet stilgezeten. Er is flink gepland en vindt nu de uitvoering van zaken plaats.

RGD-directeur Edwin Noordzee geeft aan, dat voor zijn organisatie het belangrijk is de locaties waar de zorg geboden worden steeds verbeterd worden. Voor de komende periode zal samen met het ministerie van Volksgezondheid de zorg verder uitgebreid worden. In de eerdergenoemde districten waren er al mini ziekenhuizen en het is de bedoeling om die weer te gebruiken voor de plaatselijke bevolking zodat ze dichtbij huis behandeld kunnen worden en niet voor alle zaken naar Paramaribo hoeven te gaan. Hoewel geld belangrijk is gelooft Noordzee, dat met weinig het mogelijk is om een aantal zaken tot stand te brengen. De RGD geeft invulling aan de wens van de regering om de totale gemeenschap van goede medische zorg te voorzien.