Aandacht voor meisjes met een beperking op ‘Girls in ICT day’

667

Op het Frank Cameron Instituut heeft de Telecommunicatie Autoriteit Suriname in samenwerking met de ICT-associatie en Telesur de ‘Girls in ICT’ dag herdacht. Het doel daarvan was om meisjes te interesseren in ICT. 30 meisjes met een fysieke of mentale uitdaging van de Mytyl school, O.S. Flora en het Frank Cameron Instituut, mochten op 26 april meedoen aan verschillende ICT-gerelateerde activiteiten. De diverse facetten van de technologie werden dichter bij de meisjes gebracht door middel van speciaal opgezette stations.

Op een speelse manier leerden zij onder andere hardware koppelen aan software, met battlebots een gevecht aangaan, en via de Xbox Kinect een game spelen. Rekha Anroeth en Shante Tamin van de Mytyl school hebben heel erg genoten van het feit dat ze zelf een tablet in handen kregen en vragen mochten beantwoorden.

Sinds april 2011 wordt de ‘Girls in ICT Day’ in Suriname elk jaar op de vierde donderdag in april herdacht. Het initiatief van de International Telecommunications Union (ITU) heeft als doel om meisjes en vrouwen te interesseren in een studie en carrière in de informatie- en communicatietechnologie (ICT). Ook dit jaar weer is de ‘Girls in ICT Day’ niet ongemerkt voorbijgegaan. Het evenement werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het districtscommissariaat Noord -Oost, de voorzitter van De Nationale Assemblee Jennifer Geerlings – Simons en Joyce Blokland namens het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie.

Waarnemend directeur Wendy Jap-A-Joe van de TAS gelooft dat ICT ook voor kinderen met een uitdaging een groot hulpmiddel kan zijn. Maar vaak geloven meisjes zelf niet dat ze iets in deze richting kunnen. “Met deze dag willen we het tegendeel bewijzen, we willen laten zien dat er ook daar iets is dat jullie kunnen gaan doen als jullie dat willen.” Ook de DNA -voorzitter riep de meisjes op om het uit te proberen. Daarnaast drukte ze opvoeders en beleidsmakers op het hart om opnieuw de vrouwen en meisjes te laten zien dat ze het kunnen en dat ze voor zichzelf een toekomst kunnen opbouwen. “Laten we de hele sector inzetten om de vraagstukken waar we mee zitten aan te pakken. Alle computers ten spijt, mensen blijven altijd belangrijk”, besloot zij.