AZP neemt 3D mammograaf in gebruik voor borstonderzoek

652

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft een nieuwe 3D mammograaf in gebruik genomen. Volgens AZP-directeur Claudia Redan mag borstonderzoek met een mammogram niet worden onderschat. Dit centrum staat in het teken van preventie. Het op tijd komen voor een onderzoek zal resulteren in snelle detectie van borstkanker.

Directeur Redan geeft aan dat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) het referentiecentrum is in Suriname als het gaat om diagnostiek en kunnen behandelen van borstkanker in een multidiciplinaire setting. “We blijven ons concentreren op verbetering van de zorg en zullen blijven investeren in trainingen voor het personeel, nieuwe faciliteiten en technologie.

Volgens het hoofd van de afdeling radiologie van het AZP, Iswardat Thakoer, is het team van zijn afdeling, Rosebel Goldmines zeer erkentelijk voor de enorme bijdrage. Door de aanschaf van het state of the art mammograaf is de ziekeninstelling nu in staat om borstonderzoek te evenaren conform standaarden van Europa en de Venenigde Staten. “We hoeven onze patienten niet meer naar het buitenland te sturen. Wij bezitten nu over alle ingrediёnten en een volledige mammazorg in Suriname. Wij garanderen u dat wij de radiologische mammazorg aan de gehele Surinaamse gemeenschap zullen bieden. Onze diensten zullen ook aan onze buurlanden en landen in de regio worden aangeboden, aangezien dit apparaat het enige in de regio is”, zei de radioloog.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat zowel de directeur van het AZP als andere actoren in de gezondheidzorg op de hoogte zijn van het feit dat er al geruime tijd naar mogelijkheden worden gekeken om het niveau van de curatieve zorg in stand te kunnen houden en waar mogelijk eventueel te verbeteren, maar vooral de preventie aan te pakken. Niet enkel het AZP, maar ook bij andere ziekenhuizen moet het niveau van zorg worden verhoogd en verbeterd, zodat minder mensen de route nemen naar het ziekenhuis voor borstkanker, aldus de DNA-voorzitter.