Surinaams doksenvlees binnenkort op de Trinidadiaanse markt

990

Tijdens de 46ste COTED (Council for Trade and Economic Development) vergadering, welke op 16 en 17 mei 2018 in Georgetown, Guyana wordt gehouden, is de kwestie van de export van doksenvlees uit Suriname naar Trinidad en Tobago ook besproken. Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), heeft op de vergadering aangegeven, dat Suriname langer dan vier jaren in consultatie is met Trinidad en Tobago om doksenvlees uit ons land op de markt van de CARICOM-natie te krijgen. Wil Suriname doksenvlees naar Trinidad en Tobago exporteren, dan moeten de autoriteiten van dit land Suriname eerst op de lijst van “approved countries for importation of poultry and poultry products” plaatsen. De regering van Trinidad en Tobago heeft in november 2017 het voorstel voor de import van doksenvlees uit Suriname voorgelegd aan haar parlement. De goedkeuring van dit voorstel bleef echter uit.

De minister van Handel van Trinidad en Tobago, Mw. Gopee-Scoon, heeft tijdens haar spreekbeurt op de eerste vergaderdag van de 46ste COTED op 16 mei melding gemaakt, dat het Parlement van Trinidad en Tobago het voorstel om Suriname op te nemen op bovengenoemde de lijst, afgelopen week heeft aangenomen. Deze melding werd onder luid applaus van de aanwezige collega-ministers en overige aanwezigen verwelkomd. De goedkeuring zal formeel in het gewijzigd wetsontwerp worden afgekondigd, welke volgens de Minister van Trinidad en Tobago twee weken kan duren.
De minister van HI &T heeft als reactie hierop zijn dank uitgesproken aan zowel het CARICOM Secretariaat voor de inspanningen, de regering van Trinidad en Tobago, het onderhandelingsteam bestaande uit de Ministerie’s van Buza, LVV, en HI&T om eindelijk bevroren doksenvlees uit Suriname toe te laten op haar markt. Volgens de bewindsman is dit het resultaat geweest van gezamenlijke diplomatieke inspanning van de regering. Minister Tsang benadrukte, dat hij uitkijkt naar de afkondiging van de wet, die de export van doksenvlees uit Suriname naar Trinidad en Tobago zal formaliseren.
De COTED- vergadering in Georgetown, Guyana wordt op donderdag 17 mei afgerond.