De voorbereidingen voor de komst van de president van de Republiek India, Z. E. Ram Nath Kovind, en zijn echtgenote, Savita Kovind, zijn zo goed als rond. Op zondag 17 juni 2018 heeft een presidentiele delegatie, samen met het Nationaal Informatie Instituut (NII) een bezoek gebracht aan de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Tijdens dit bezoek zijn de veiligheidsaanwijzingen en de protocollen doorgenomen. Het Nationaal Leger zal ervoor zorgen dat de Indiase president waardig wordt verwelkomd. Op maandag 18 juni vindt de generale repetitie plaats.

President Ram Nath Kovind zal van 19 tot 21 juni 2018 op staatsbezoek zijn in Suriname. Het bezoek van de president van India aan ons land markeert een historisch moment voor beide landen. Dit omdat het de eerste keer is dat een President uit India een bezoek brengt aan het Zuid Amerikaans continent en bij deze is Suriname het eerste land dat het staatshoofd aandoet. Tijdens het bezoek zijn diverse activiteiten gepland, voor zowel de president als de first lady.

Suriname en India zijn diplomatieke betrekkingen aangegaan op 23 januari 1976. In 1977 heeft India haar ambassade in Suriname geopend en in het jaar 2000 opende Suriname haar ambassade in New Delhi, India.