Suriname op weg naar standaardisatie binnen de kokossector

658

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft onlangs een aanvang gemaakt met het standaardisatie proces voor de ontwikkeling van Nationale Standaarden voor kokosolie en kokoswater. In het kader hiervan, vond op donderdag 21 juni 2018 de officiële installatie plaats van de Technische Commissie (TC) die zich hierover zal buigen.

Het doel voor het ontwikkelen van de Nationale Standaarden voor kokosolie en kokoswater is om richtlijnen te ontwikkelen voor het verbeteren van de kwaliteit van deze producten, alsmede bescherming van de consument tegen oplichterij (vervalsing) en misleidende informatie over de kwaliteit van deze producten en om voedselveilige en gezonde kokos producten te garanderen.

Deze Technische Commissie bestaat uit deskundigen die voldoende kennis en ervaring hebben over de kokos sector in Suriname en de daarbij horende productieprocessen. De commissie vormt een weerspiegeling van deskundigen uit alle stakeholdersgroepen, zoals vertegenwoordigers van: de Eastern Caribbean Trading Agriculture and Development Organisation Suriname (ECTAD), het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Marron Vrouwen Netwerk, Michi Natural Foods, Stichting DIOC en de Districtscommisariaten, waaronder: DC Zuid-oost Wanica, DC Commewijne, DC Coronie en DC Nickerie.

De Technische Commissie zal zich in de komende periode eerst wijden aan het ontwikkelen van de Nationale Standaard voor kokosolie, waarbij de Regionale Standaard ‘Coconut Oil – Specification’ van de Caricom Regional Organisation for Standards and Quality (CROSQ) als basis gebruikt zal worden. De commissie zal deze standaard kritisch doornemen en nagaan als deze van toepassing is op de Surinaamse samenleving. Waar nodig zullen er correcties of aanvullingen gepleegd worden, waarna de draft Nationale Standaard voor public comment naar diverse stakeholders zal worden verzonden.

Tegelijkertijd zullen de voorzitter, Reinier Taus en de Technisch Secretaris, Tanwir Hassankhan van deze TC, namens Suriname participeren in de Regionale Technische Commissie voor de revisie van de Regionale Standaard ‘Specification for packaged natural coconut water’ van CROSQ. Na de revisie van deze standaard zal de Nationale Technische Commissie de standaard adopteren of aanpassen aan de Surinaamse omstandigheden.