Traditionele kranslegging bij Kwaku monument

607

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft. 1 juli 2018 viert Suriname 155 jaar emancipatie. Op het Kwaku plein te Ondro Bon, vond ter herdenking van deze dag een traditionele kranslegging plaats. Dorinia Babel, Okomfo fu Kondre, opende deze plechtigheid door voor te gaan in gebed. “Laten wij putten uit die strijdvaardigheid van onze mensen, a feti di den feti”, sprak de priesteres. Volgens haar hebben onze voorouders een innerlijk streven gehad om hun doelen te bereiken en mogen wij daar niet in terugvallen. Verder vroeg de priesteres de voorouders te eren met respect en vooral vertrouwen in elkaar te hebben.

Vice president (vp) Ashwin Adhin, de vice voorzitter in De Nationale Assemblee (DNA) Melvin Bouva en de districtscommissaris Mike Nerkust, waren enkele van de gasten die aanwezig waren bij deze huldiging en gaven elk een korte toespraak. Zo sprak de vp over het belang van cultuur en vrijheid. “Als de cultuur er is, zijn wij in staat de vrijheid te waarborgen”, sprak de vice president. De vp haalde verder aan dat ontwikkeling vereist is zodat de onvrijheden geëlimineerd kunnen worden en dat vooruitgang betekent dat wij de vrijheden bevorderen. De vice voorzitter in DNA acht het erg belangrijk een moment van stilte te hebben en na te denken over de gedachte achter deze dag. Volgens Bouva is deze dag niet uit zichzelf ontstaan. “We moeten de strijd begrijpen die zij geleverd hebben en het resultaat niet als vanzelfsprekend zien, maar als een overwinning”, benadrukte de vice voorzitter. Dat een heleboel Surinaamse broeders en zusters zich afvragen wat het belang van 1 juli is, komt volgens hem doordat het bewustzijn ontbreekt. “Ie no sab a waarde fu vrijheid, if ie no e besef soort onderdrukking, soort uitbuiting nanga soort pina bing de bifo”, uitte Bouva. Ook de burgervader van Paramaribo Noordoost bracht een korte maar krachtige boodschap uit, waarbij hij aangaf dat wij de verantwoordelijkheid hebben om onze ontwikkeling ter hand te nemen. “De verantwoordelijkheid die ik jullie als burgervader geef is om uzelf en de mensen om u heen te helpen fu free den yeye. En de dag dat dit gebeurt is de dag waarop we verder met elkaar zullen samen werken”, aldus dc Nerkust.