Het Nationaal Archief Suriname (NAS) heeft voor dit jaar een aantal projecten met succes afgerond. Het eerste betreft het online plaatsen van de database van het slavenregister in Nederland en in Suriname, terwijl het tweede succesvolle project een samenwerking is met het archief van India. Verder heeft in mei dit jaar de diploma-uitreiking van de in 2016 begonnen DIV-I opleiding plaatsgehad. Ook de Behoudsmedewerkerscursus die vorig jaar van start ging, is intussen afgerond. Voor dit jaar zijn er geen nieuwe cursussen en/of opleidingen gepland, omdat de DIV-I opleiding zal worden geëvalueerd. Het NAS is al begonnen met de voorbereidingen hiertoe. Afhankelijk van het verloop van de evaluatie, zal de DIV-I in januari 2019 weer van start gaan.

Het NAS valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het Archiefbeleid en het beheren van het Archiefwezen in Suriname. Het archief kreeg vanaf 2006 het Nationaal Archief Suriname als officiële benaming en fungeert als bewaarplaats van de archieven van de overheid. Volgens Audrey Koenders, Chef van de afdeling Educatie en voorlichting tevens waarnemend hoofd Relatiebeheer, heeft het weinig zin om ruim zeven tot acht kilometers aan archieven te hebben, wanneer het publiek niet op de hoogte is van wat het archief allemaal te bieden heeft. Voor het NAS is het daarom enorm belangrijk om zoveel als mogelijk de archiefcollectie te promoten en zichtbaar te maken voor het publiek.

Het promoten van de archiefcollectie naar de buitenwereld toe geschiedt onder meer door middel van tentoonstellingen, publicaties en lezingen. Dat behoort, samen met het ontsluiten van de collectie en deze in goede geordende toegankelijke staat houden, tot de hoofdtaken van het Nationaal Archief. Ook heeft het NAS de bevoegdheid om op alle overheidsinstellingen inspectie te plegen op het beheer van de archieven van die instellingen. Dit, vanwege het feit dat het archiefbeheer in het verleden verkeerd werd toegepast. Daarnaast verstrekt het NAS adviezen en verzorgt ze opleidingen op het gebied van het archiefwezen.