Overheid pakt irrigatie- en loosleidingen aan

402

De overheid heeft tijdens de afgelopen periode van veel neerslag niet stilgezeten als het gaat om de aanpak van irrigatie- en loosleidingen. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft in totaal ruim 130 kilometer aan water afvoerwegen opgehaald.

Deze mededeling deed LVV minister Lehkram Soerdjan deze week in De Nationale Assemblee (DNA). Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in de drie landbouwregio’s West, Midden en Oost ruim 65 kilometer aangepakt. Niet overal zijn de leidingen opgehaald maar gekozen is te werken op basis van prioriteit. Te Karan Anjar in Nickerie is een belangrijke sluis hersteld wat aangeeft dat de acute zaken zijn aangepakt, zei minister Soerdjan.

De bewindsman geeft aan dat zijn ministerie werkt richting een structurele aanpak van zaken. De afgelopen periode is een project bij de Inter American Development Bank (IDB) ingediend om waterschappen in de rijstproductiegebieden te rehabiliteren. Een ander project dat in voorbereiding is, is de aanschaf van 19 pompen om op 10 verschillende lokaties in de kustvlakte te plaatsen om zo agrarische – en woongebieden tijdig te ontdoen van water. Binnen de structurele aanpak denkt de minister ook aan het voor een deel uitvoeren van regulier onderhoud in eigen beheer. Het gaat hier om leidingen die mechanisch zijn onderhouden. Dit zal de Staat stukken minder kosten, verzekerde hij.