De Caribbean Public Health Agency (CARPHA), is momenteel aangesteld als het uitvoerende orgaan van de Europese Unie, welke belast is met het project ‘Health System Strengthening for the Prevention and Response to Outbreaks of Zika and other Mosquito-Borne Disseases in the Caribbean’. Dit project is uitgestippeld voor een periode van 12 maanden.

In dit kader werden veertien (14) milieu inspecteurs in de week van 23 tot en met 27 juli 2018 getraind door twee afgevaardigden van de CARPHA, Camile White en Rajesh Rajoo. Het doel van de workshop was om onder andere:

De medewerkers te trainen in laboratorium technieken, gericht op entomologie;
Het implementeren, maar ook het verbeteren, verzamelen en beheren van data betreffende de Aedes Aegypti muskiet;
Het ontwikkelen en implementeren van feedback mechanismen voor entomologie indexen en vector controle tijdens veldoperaties.
Ook aan het Centraal Laboratorium werd een bezoek gebracht. Na de inspectie van EU/CARPHA afgevaardigden, werd geconcludeerd dat het laboratorium voor 75% voldoet aan de eisen, zoals vastgesteld volgens het World Health Organization (WHO) Laboratory Assessment Toolkit.

Tot slot werden er enkele aanbevelingen gedaan aan de leiding, waaronder het overbruggen van de kloof tussen de verschillende afdelingen; het regelmatig uitvoeren van veldinspecties met betrekking tot de Aedes Aegypti muskiet en het uitwisselen van informatie maar ook het gebruik maken van internationale gegevensbestanden die beschikbaar zijn gesteld door de CARPHA.