Borstvoeding week 2018 in Nickerie gelanceerd

242

Het thema van de Borstvoeding Week van dit jaar luidt als volgt: ‘Borstvoeding, de basis voor het Leven’. Gisteren, woensdag 1 augustus 2018, werd de Borstvoeding Week officieel gelanceerd door Antoine Elias, minister van het ministerie van Volksgezondheid. Dit jaar viel aan het district Nickerie, met name het Mungra Medical Center (M.M.C.) de eer om dit wereldwijd evenement af te trappen.

De bewindsman gaf tijdens zijn toespraak aan de aanwezigen door, dat ons land een dikke onvoldoende krijgt, als het gaat om het geven van borstvoeding. Er geven namelijk minder dan drie procent van de moeders uitsluitend borstvoeding aan hun kinderen in de eerste zes maanden. Hij deelde de aanwezigen verder mee dat het ministerie hierdoor druk bezig is een wet te ontwikkelen, welke formula voeding, beter bekend als ‘blikvoeding’ aan banden moet leggen.

Tijdens de Borstvoeding Week, die door de afdeling Family and Community Health van het Bureau Openbare Gezondheidszorg in samenwerking met de Stichting ter Bevordering van Borstvoeding (Stibosu) wordt gecoördineerd, wordt er extra nadruk gelegd op het informeren en aanmoedigen van moeders over de voordelen van borstvoeding voor het jonge kind. Er wordt verder ook aandacht geschonken aan het verankeren van borstvoeding in beleidsvorming aangaande voeding, voedselveiligheid en het terugdringen van armoede.

Ook sterke partnerschappen tussen de lokale autoriteiten, de gezondheidsinstellingen en internationale organisaties staan centraal tijdens deze week. Yitades Gebre, vertegenwoordiger van de Pan American Health Organization (PAHO) in Suriname, benadrukte ook het belang van het geven van borstvoeding. “Breastfeeding is a universal solution to give everybody the same equal start in life”, aldus Gebre. De PAHO en het UNICEF streven er beiden naar dat alle ziekenhuizen in Suriname zich zullen kwalificeren naar de richtlijnen zoals gesteld in het WHO-UNICEF verdrag, Ten Steps of the Baby-Friendly Hospital.