Suriname herdenkt 128 jaar Javaanse Immigratie

548

Jaarlijks vindt op 9 augustus de herdenking van de Javaanse Immigratie plaats. Op die dag herdenken de Javanen de komst van de Javaanse contractarbeiders, die tussen 1890 en 1939 vanuit Java, Indonesië, naar Suriname waren vertrokken. Dit jaar wordt 128 jaar Javaanse Immigratie herdacht.

In Suriname valt deze dag samen met de Internationale dag der Inheemsen. Voor de Javaanse bevolking is deze dag zeer belangrijk, bevestigt Sapto Sopawiro, lid van de Federatie der Javanisten. Hij behoort tot de tweede generatie Javanen in Suriname. “Met trots gedenk ik de komst van mijn voorouders. Het is erg belangrijk dat wij onze roots niet moeten vergeten. In het Javaans zeggen ze Adat, de rituelen, de cultuur, de religie enzovoorts, die vanuit Indonesië meegenomen zijn naar Suriname.”

In het kader van 128 jaar Javaanse Immigratie zullen er verschillende activiteiten worden ontplooid, waaronder kransleggingen bij de monumenten te Sana Budaya en Mariënburg. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) wordt ook aandacht gegeven aan deze bijzondere dag, omdat dit ministerie verantwoordelijk is voor het formuleren van het bevolkingsbeleid.

Biza-minister Mike Noersalim benadrukt dat steun en medewerking van de diverse ministeries sowieso nodig zijn om de volgende stappen te kunnen zetten in zowel het bevolkingsbeleid als het genderbeleid, waar Biza ook verantwoordelijk voor is. Dit, vanwege het feit dat beide beleidsgebieden een cross-cutting karakter hebben. Het bevolkingsbeleid zal moeten bijdragen aan het realiseren van duurzame doelen op het gebied van reproductieve gezondheid, vruchtbaarheid, migratie, immigratie en bevolkingsspreiding.