Workshop over Cassave Frog Skin Disease

488

Deskundigen van diverse organisaties zijn op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), recentelijk getraind in het detecteren en voorkomen van de Cassave Frog Skin Disease. Dit gebeurde tijdens de vierdaagse “Plant Pathology workshop – Managing Cassave Frogskin Disease in Suriname”.

Deze workshop is onderdeel van het cassaveproject ‘Cassava Industry Development Market Assessment and Technology Validation and Dissemination’ dat gelauched is in mei 2017 met als doel verbetering van bestaande productiemethoden middels farmer-field schooltrainingen en demonstraties, onderzoek gericht op nieuwe variëteiten van cassave met een hogere opbrengst en marktonderzoek ten behoeve van afzetmogelijkheden. Dit project wordt uitgevoerd in Suriname, Dominica en Trinidad & Tabago met de ondersteuning van de Food and Agriculture Organization (FAO) en de Caribbean Developement Bank (CDB).

Het Frog Skin Disease, FSD, is momenteel wereldwijd het grootste probleem binnen de cassave industrie met als resultaat een slechte oogst en daardoor een minder inkomen. FSD bij cassave is overdraagbaar en pas later merkbaar. Eénentwintig (21) participanten hebben deelgenomen en wel personeelsleden van het ministerie van LVV, Stichting Centrum voor Lanbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), InVitroPlants Grassalco en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Zij zijn drie (3) dagen theoretisch en één (1) dag praktisch intensief getraind, middels veldbezoek met daaraan gekoppeld onderzoek van plantmateriaal. De training is verzorgd door Plant Phatologist, Elizabeth Alvares. De participanten leren het FSD vroegtijdig te herkennen en te behandelen. De opgedane kennis zullen zij overdragen aan cassavetelers teneinde FSD te doen voorkomen. De training is afgesloten met een certificaatuitreiking. Het ligt in de bedoeling om op kort termijn een survey te starten om de gebieden in kaart te brengen waar de FSD voorkomt ter behandeling, voorkoming van verdere verspreiding en uitroeien.